ΧΑΜΗΛΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΛΟΓΩ… ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ

Χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται πως έχουν οι άνδρες που γίνονται πατεράδες, ώστε να επικεντρώνονται περισσότερο στη νέα τους οικογένεια και λιγότερο στην αναζήτηση σεξουαλικού συντρόφου, επισημαίνουν αμερικανοί επιστήμονες…

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ, στην Ιντιάνα, εξέτασαν δεδομένα γύρω από τη σεξουαλική ζωή περίπου 400 Φιλιππινέζων, ηλικίας 21-26 ετών, αμέσως μετά την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού. Οι εθελοντές είχαν δηλώσει ότι η σεξουαλική τους ζωή είχε πέσει σημαντικά μετά τον ερχομό του πελαργού. Όπως φάνηκε, οι περιορισμένες σεξουαλικές επαφές κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνδεόταν με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Ορμονική «τσουλήθρα»

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρώτη πτώση στα επίπεδα της τεστοστερόνης παρατηρείτο μετά τον γάμο, ενώ συνεχιζόταν μετά την απόκτηση του πρώτου απογόνου.

Οπως ανέφερε ο ανθρωπολόγος Λι Τζέτλερ που συμμετείχε στη μελέτη «βάσει των αποτελεσμάτων μας φάνηκε ότι στην περίπτωση των πατεράδων, όσο η τεστοστερόνη έκανε ”βουτιά”, τόσο πιο αραιά οι ίδιοι δήλωναν ότι έρχονταν σε σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό τους».

Σύμφωνα με τον ερευνητή «τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα της ορμόνης φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την ανδρική λίμπιντο». Ο ίδιος πιστεύει ότι η απόφαση των ανδρών να συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών τους φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Για παράδειγμα, οι άνδρες που έχουν ένα παιδί εν αγνοία τους δεν βιώνουν την ίδια πτώση ως προς τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης.

«Η μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης, ενδεχομένως να συνδέεται περισσότερο με το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν στραφεί περισσότερο στις ανάγκες της οικογένειάς τους και δεν ασχολούνται με τη διεκδίκηση σεξουαλικών συντρόφων» εξηγεί ο δρ Τζέτλερ.

Χαμηλή τεστοστερόνη, χαμηλή έλξη;

Άλλη μια εξήγηση, ως προς τον περιορισμό των σεξουαλικών επαφών των πατεράδων, ενδεχομένως να αποτελεί το γεγονός ότι λόγω της χαμηλής τεστοστερόνης, οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες τους λιγότερο ελκυστικούς.

Η μελέτη έδειξε ότι, τα επίπεδα της ορμόνης των ανδρών ξεκίνησαν και πάλι την ανοδική τους πορεία περίπου έναν χρόνο μετά την απόκτηση του παιδιού τους. Από τα δεδομένα που ανέλυσαν οι ερευνητές ωστόσο, φάνηκε ότι πέραν της τεστοστερόνης και η προλακτίνη – η ορμόνη η οποία ευθύνεται για την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες – εμφάνιζε αλλαγή ως προς τις τιμές της στην περίπτωση των πατεράδων. Ενόσω τα μωρά τους βρίσκονταν στην απαιτητική τους φάση (μέχρι την ηλικία του ενός έτους), τα επίπεδα της προλακτίνης εμφάνιζαν αύξηση.

«Όπως φαίνεται λοιπόν δεν υπόκεινται μόνο οι μητέρες σε έναν ορμονικό πόλεμο, αλλά και οι πατεράδες, καθώς και αυτοί διαθέτουν την ικανότητα από τη φύση τους να ανταποκρίνονται στις γονεϊκές απαιτήσεις» καταλήγει ο δρ Τζέτλερ.

Τα ευρήματα των ειδικών παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, στο Σικάγο.

tovima.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ