Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ, ΑΠΑΙΤΕΙ

Ανακοίνωση του τμήματος Πολιτισμού και Ιστορίας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

APAITEIΟ Μανώλης Γλέζος στην ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε μέσα από την φράση =ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ = αναφέρεται , σύμφωνα με τους υπολογισμούς στις 8.500 Ελληνικές Αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας που βρίσκονται στα Μουσεία της Γερμανίας και σε Ιδιωτικές συλλογές , παραθέτει δε και βιβλίο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας όπου εκεί βρίσκονται καταγεγραμμένα όλα τα κλεμμένα αρχαία.

Την ώρα που οι Ελληνες πατριώτες μάχονταν για την λευτεριά , ο φασιστικός στρατός επαγγελματιών αρχαιοκαπήλων έκλεβε κομμάτια του πολιτισμού της χώρας μας .Το Ελληνικό υπουργείο έκανε έκκληση με το υπ’ αριθμ. -36260/1186/13-7-1942 προς την Γερμανική υπηρεσία προστασίας μνημείων περί τηρήσεως αρχαιολογικών νόμων (συνθήκη Ουάσιγκτον 1935), αλλά οι Γερμανοί την επέστρεψαν πίσω ως αναιδέστατη και απαράδεκτη !

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ναζί είχαν συγκροτήσει από την αρχή του πολέμου κατάλογο με έργα διαφόρων Δημοσίων συλλογών που κατ΄αυτούς εξέφραζαν ΄΄΄την γερμανικότητα ΄΄ άρα κατά την λογική τους έπρεπε να πάνε στην Γερμανία. Προκάλεσαν δε καταστροφές σε 87 αρχαιολογικούς χώρους .
Χαρακτηριστικό είναι πως στο Pfahibaumeseum από το 2010 η διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου , ότι στο συγκεκριμένο Μουσείο φυλασσόταν Αρχαιότητες από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού της Θεσσαλίας (περιοχή Βελεστίνου )η οποία διεξήχθη κατά την διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς .

Η ενδοτική στάση των παρελθουσών δεκαετιών των Ελληνικών κυβερνήσεων πίσω από την τυπική δήλωση ” το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό για την Ελληνική πλευρά” δεν διεκδίκησαν και δεν όρθωσαν το ανάστημα έναντι της Γερμανίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με επερώτηση στην Βουλή και εισήγηση του Μ. Γλέζου , χαρακτήρισε τις Γερμανικές αποζημιώσεις ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ και πρότεινε την σύσταση διακομματικής επιτροπής των Γερμανικών αποζημιώσεων με βάση το άρθρο 44 του κανονισμού της Βουλής .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας πρότεινε το θέμα να τεθεί μέσα στους Διεθνείς και Ευρωπαικούς θεσμούς , μη εξαιρουμένου και του Συμβουλίου κορυφής .
Από την μαρτυρική Βιάννο της Κρήτης ,που γνώρισε την αγριότητα των ναζί και έγινε σύμβολο της θυσίας του Ελληνικού λαού ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Μ.Γλέζου με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ .Η υποψηφιότητά του σηματοδοτεί τον ανυποχώρητο αγώνα της πατρίδας μας και δέσμευση της κυβέρνησης της Αριστεράς για αξιοπρέπεια και δικαίωση .
Ο Μ.Γλέζος -με την εκλογή του – ως ο γηραιότερος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση , δίνοντας το μήνυμα της Αντίστασης στην πολιτική της σκληρής λιτότητας της Μέρκελ και ταυτόχρονα θα θέσει το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων για να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας .
Ο Ελληνικός λαός δεν ΕΠΑΙΤΕΙ – ΑΠΑΙΤΕΙ  την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και την δικαίωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ