ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

mpoytas (Αντιγραφή)Τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για το θέμα της διαχείρισης του νερού αλλά και για τα έργα εκτροπής του Αχελώου, παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Μπούτας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρεθεί απέναντι με όλες της τις δυνάμεις, στο υπουργείο Περιβάλλοντος,

που  προβλέπει μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων κατά 270.000 ή ακόμη και  550000 στρέμματα με αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

«Δεν μας λένε  όμως τι θα καλλιεργήσουν οι αγρότες καθώς με την νέα ΚΑΠ πλήττεται και η βαμβακοκαλλιέργεια και θα ακολουθήσει την καταστροφή της τευτλοκαλλιέργειας και της καπνοκαλλιέργειας. Το τρίτο και υποτίθεται «καλό σχέδιο» προβλέπει να μην γίνει μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με την μεταφορά 250 εκατ m3 νερού/έτος από την εκτροπή του Αχελώου».

Παράλληλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο προσαρμογής στην οδηγία 2000/60 της Ε.Ε, παραδίδουν το νερό ως εμπόρευμα στους μεγάλους επιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Εξυπηρετεί αυτή η οδηγία τον στόχο να δοθεί στους ιδιώτες η χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως γίνεται με την λίμνη Πλαστήρα, ενώ μεθοδεύεται και το ξεπούλημα των ΔΕΥΑ με συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώνουν ακόμη ακριβότερα το νερό ύδρευσης.

«Καλούμε το λαό της περιοχής μας, να παλέψει μαζί μας από κάθε μετερίζι, να μας ενισχύσει στις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θέτοντας σα βασικό κριτήριο ψήφου τη θέση κάθε συνδυασμού και κόμματος απέναντι στον Αχελώο», τόνισε ο κ. Μπούτας καλώντας σε πάλη για:

• δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα διαχείρισης του νερού που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας και όχι ως εμπόρευμα.

• Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.

• Ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, με την μεταφορά 600 εκατ. m3 νερού/έτος και αξιοποίηση αυτών των νερών με την κατασκευή των απαραίτητων συνοδευτικών έργων.

• Ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, τα φράγματα Αγιονερίου και Ληθαίου, την αξιοποίηση του Ενιπέα και αλλού.  Υιοθετούμε το πλαίσιο διεκδίκησης των αντίστοιχων έργων που έχει βάλει το αγροτικό κίνημα της περιοχής σε κάθε Νομό με τα αναγκαία συνοδευτικά έργα αξιοποίησης του νερού.

• Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ).

• Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και των βιομηχανικών λυμάτων. Η λογική της οδηγίας 2000/60 πως ο ρυπαίνων πληρώνει οδηγεί στην ασυδοσία, και ο κάθε επιχειρηματίας αρκεί να πληρώνει ένα μικρό πρόστιμο για να μολύνει όχι μόνο τα επιφανειακά ύδατα αλλά και τον υπόγειο υδροφορέα.

• Προστασία των δασών που ευνοεί την συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

• Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών-υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.

• Ολοκλήρωση των έργων για συγκέντρωση και αποθήκευση των επιφανειακών νερών στην Θεσσαλία σύμφωνα με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ