Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΠΩΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ

kol1 (Αντιγραφή)Τη σιγουριά ότι ο συνδυασμός του θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της Κυριακής εξέφρασε από τους Γόννους ο νυν δήμαρχος Τεμπών και εκ νέου υποψήφιος Κ. Κολλάτος, μιλώντας σε ένα πυκνο και ενθουσιώδες ακροατήριο επισημαίνοντας ότι στόχος του ίδιους και των συνεργατών του είναι να παραμείνει ο ενιαίος Δήμος Τεμπών ένα ισχυρό, σύγχρονο, αυτοδιοικητικό κέντρο / οχυρό αξιοποιώντας τόσο τις δυνατότητες της περιοχής, όσο και όλων των δημοτών.

«Ο Δήμος χρειάζεται να συνεχίσει την πορεία που χάραξε μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Ο Δήμος χρειάζεται μια γενναία επανεκκίνηση. Ο Δήμος χρειάζεται μια γενναία και τολμηρή Δημοτική Αρχή. Εμάς», τόνισε με νόημα ο δήμαρχος πλέκοντας το εγκώμιο των συνεργατών του λέγοντας ότι έχει την τιμή να βρίσκεται επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών» που είναι ένας συνδυασμός με όραμα, ένας συνδυασμός με γνώση, ένας συνδυασμός με αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Κολλάτος που υπεραμύνθηκε του έργου της 1ης θητείας του κάνοντας λόγο για νοικοκύρεμα των οικονομικών και εξόφληση των παλαιών χρεών σημείωσε ότι η δημοτική αρχή στόχευσε σε δύο άξονες.

Ο 1ος αφορά την καθημερινότητα, όπου με την συμπαράσταση των Τοπικών Συμβουλίων, των προέδρων,  των θεματικών Αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων έδωσε μια καθημερινή μάχη, πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα.

Ο 2ος άξονας αφορά έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν υπάρχουσες υποδομές, δημιουργούν νέες και συντελούν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για οικονομική ανάπτυξη.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα έργα της δημοτικής ενότητας Γόννων που έγιναν σε αυτά τα 3 χρόνια της θητείας του και τα οποία είναι:

 Μέσω του ΕΠΕΡΑΑ έχει υπογραφεί η σύμβαση μελέτης κατασκευής αποχέτευση βιολογικός καθαρισμός Γόννων, που είναι ίσως από τα βασικότερα έργα υποδομής του Δήμου Τεμπών, προϋπολογισμού 6.700.000 €.

 Στον πρωτογενή τομέα έγινε αντικατάσταση και επέκταση αρδευτικών αγωγών στη θέση Κισμελί Γόννων

 Την προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος ηλεκτροβανών άρδευσης, τα λεγόμενα «τσιπάκια»

 Επέκταση αρδευτικών αγωγών

 Την αξιοποίηση αρδευτικής γεώτρησης Ελιάς

 Τεχνικά έργα αποχέτευσης ομβρίων στους Γόννους

 Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Γόννων, συνεχιζόμενο από το ΕΤΕΡΠΣ το 2011

 Διαμόρφωση  κτιρίου παλαιού κοινοτικού καταστήματος Γόννων σε Δημοτική Πινακοθήκη, όπου με την ύπαρξη και του Λαογραφικού Μουσείου εξασφαλίσαμε υψηλή επισκεψιμότητα στην περιοχή,

 Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Γόννων προϋπολογισμού 1.410.000€ χωρίς να μειώσουμε την προσφορά της πρώην Δημοτικής Αρχής  παραλάβαμε ένα ημιτελές κτίριο, κατασκευάστηκε κι εγκαινιάστηκε επί των ημερών μας με χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 Προμήθεια ογκομετρικών συστημάτων χλωρίωσης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της ενότητας Γόννων.

kol2 (Αντιγραφή)«Καταφέραμε να σχεδιάσουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να δημοπρατήσουμε, να εκτελέσουμε και να απορροφήσουμε δηλαδή έργα 8.880.000 € και συνεχίζουμε παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επικρατεί.

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας σε συνεργασία και με μελετητικά γραφεία εκπονεί μελέτες οδοποιητικές, αρδευτικές, αναπλάσεων πολιτιστικών χώρων κ.α. ώστε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ περιόδου 2014 – 2020.

Ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ και στην διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουμε καταθέσει προτάσεις ύψους 45 εκατ. €.», ξεκαθάρισε ο κ. Κολλάτος.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο σχεδιασμό της νέας θητείας τόνισε:

«Εσείς τώρα οφείλετε να διασφαλίσετε τη συνέχεια στο Δήμο Τεμπών, ώστε τελικά να αναδειχθεί όλο το έργο μας και το κοινό μας όραμα στην επόμενη κρίσιμη 5ετία.

Στα χρόνια που θα έρθουν η Δ. ενότητα Γόννων θα πάρει από την Δ. αρχή αυτό που της αξίζει και της αναλογεί.

Στις επιδιώξεις και τις προθέσεις είναι μια σειρά ενεργειών, όπως :

1)Βελτίωση Εσωτερικής οδοποιίας

2)Επισταμένη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και γενικότερα των αγροτικών-κτηνοτροφικών υποδομών δίνοντας την δυνατότητα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να μείνουν στον τόπο τους και να κατανοήσουν έμπρακτα ότι υπάρχει μια Δ. αρχή που τους νοιάζεται πραγματικά.

3)Πέραν από τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της άρδευσης, περαιτέρω βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αρδευτικού συστήματος όπου απαιτείται σε συνεργασία με τους φορείς του πρωτογενή τομέα.

4)Διεκδίκηση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή οδικών αρτηριών όπως ο δρόμος Γόννοι-Ροδιά, Βελτίωση του δρόμου Μακρυχωρίου – Γόννων  και Γόννων– Παραδρόμου ΠΑΘΕ(περιοχη Καλάμιτσα), καθώς και ασφαλτόστρωση του δρόμου Ελιάς-Οικισμού Κόρδεση.

5)Εσωτερικές αναπλάσεις και αξιοποίηση δημοτικού οικοπέδου που αγοράστηκε επί θητείας ΄΄ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ΄΄ για την κατασκευή αθλητικού κέντρου και δημιουργία γηπέδων μπάσκετ και τένις.

5α) Διευθέτηση κεντρικού ρέματος στους Γόννους με έργα αντιστήριξης

6)Αποκατάσταση συντήρηση παλιών σχολείων και δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για την επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής των Γόννων και δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου.

7)Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου εισόδου ΄΄ΠΑΝΑΓΙΑΣ΄΄.

8)Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας στοχεύουμε στην αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας σε συνεργασία με τις αρχές και το κέντρο Υγείας Γόννων.

9)Θα παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στους επαγγελματίες Βιοτέχνες και εργαζόμενους αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα προγράμματα leader και ΟΠΑΑΧ τόσο για δημοτικές όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις. Προτρέπουμε τους επαγγελματίες να ασχοληθούν με την παροχή υπηρεσίας την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της δημοτικής ενότητας Γόννων. Δέσμευση μας ότι η Δ. αρχή θα είναι δίπλα τους.

10)Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιτυχής λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων που έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και υψηλό δείκτη επισκεψιμότητας.

11)Ενίσχυση των μορφωτικών-πολιτιστικών συλλόγων για τον προγραμματισμό και την παρουσίαση δράσεων σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ.

12)Αρμονική συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο του ΄΄ΟΛΥΜΠΟ-ΓΟΝΝΩΝ΄΄. Ο κεντρικός μας άξονας όπου θα δοθεί και ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα τμήματα υποδομής και η αθλητική παιδείας. Στόχος η ενεργοποίηση όλων των δημοτών, η πρόοδος των συλλόγων – ομάδων μας με την ανάδειξη ταλέντων και τη σφυρηλάτηση καλών χαρακτήρων που να επιτρέψει στα παιδιά μας να περάσουν χωρίς κλυδωνισμούς στον κοινωνικό στίβο».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην πρόταση αξιοποίησης της κοιλάδας των Τεμπών που παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες. Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι αντιμετωπίζει την κοιλάδα ως ένα ενιαίο πάρκο, στο οποίο να μπορεί ο επισκέπτης να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως διέλευση της ομώνυμης Κοιλάδας μέσα από τα περιπατητικά μονοπάτια, με τη δρεζίνα των Τεμπών, με το ποταμόπλοιο, με το ποδήλατο.

Επανεργοποίηση των πηγών (Αφροδίτη και Δάφνη), ανάδειξη αρχαιολογικού τουρισμού, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο χώρο της Δρυάδας στη δριστέλλα Μαργκά, πολιτιστικές εκδηλώσεις προβλέπεται μουσείο σιδηροδρόμων, χώρος προβολών για το φυσικό περιβάλλον, χώρος για υπαίθρια φεστιβάλ.

Το ενιαίο πάρκο θα έχει μια αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος.

Η αρχή προβλέπεται στον παλιό σταθμό Ιτέας όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Δρυάδας και υπάρχει πρόταση μας προς το Υπουργειο Μεταφορών και Υποδομών για την δημιουργία ενδιάμεσου προαστιακού σταθμού.

Η ύπαρξη του εν λόγου σταθμού θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την περιοχή και τους κατοίκους όσο και στην εύκολη πρόσβαση στην αφετηρία της κοιλάδας.

Ο ενδιάμεσος κόμβος θα βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, εκεί η περιοχή αναμορφώνεται και προσαρμόζεται στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Το τέλος της κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του Οινοποιείου Ραψάνης.

Άλλη αναπτυξιακή προσπάθεια για την περιοχή των Γόννων είναι η ανάδειξη των Γόννων σε αστικό κέντρο για την νέα πύλη εισόδου στον Όλυμπο μέσω της Καλλιπεύκης.

Ζωτικά ζητήματα που θα βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η αστυνόμευση και το θέμα των διοδίων στο Δήμο μας.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Τεμπών τείνουν να γίνουν μειονεκτήματα με την ύπαρξη των διοδίων.

«Πληροφοριακά να αναφέρω ότι εντός των ορίων μας λειτουργούν δύο σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί.

Επιπλέον κατασκευάζεται και τρίτος πλευρικός σταθμός.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εντός των ορίων του ίδιου Δήμου, οι κάτοικοι πληρώνουν για να μετακινούνται  από το ένα μέρος στο άλλο, κάτι που για άλλους Δήμους είναι μια ανέξοδη μετακίνηση από γειτονιά σε γειτονιά. Το ίδιο γεγονός όμως είναι κι ένα ισχυρό αντικίνητρο για όσους χωρίς να είναι κάτοικοι, θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή μας. Για το λόγο αυτό, οδηγοί ιδιωτικών αλλά και επαγγελματικών οχημάτων κινούνται από τους παράδρομους αυξάνοντας την επικινδυνότητα αυτών των δρόμων. Επειδή η ασφαλής διέλευση των ανθρώπων είναι υψίστης σημασίας, ζητούμε :

 Επανεξέταση και νέα προσέγγιση της τιμολογιακής πολιτικής που αφορά στους σταθμούς διοδίων, δεδομένου ότι οι συμβάσεις παραχώρησης έγιναν κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες, ενώ τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όση υπομονή έκαναν οι πολίτες άρχισε να εξαντλείται

 Οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου να έχουν κάρτα ελεύθερης διακίνησης εντός των ορίων του Δήμου. Για όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και για όσους διαθέτουν κατοικία εντός του Δήμου να εκδοθεί κάρτα με έκπτωση.

 Για όσους διέρχονται κι απλά χρησιμοποιούν περιοδικά την ΠΑΘΕ να υπάρχει χρέωση ανά χιλιόμετρο ώστε να είναι πιο δίκαιη και λογική η κατανομή κόστους.

Έχουμε στείλει υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς με την επιχειρηματολογία μας για την τιμολογιακή πολιτική και περιμένουμε να υπάρξει λύση κι ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ήδη ανέφερα, η υπομονή εξαντλείται και θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση», κατέληξε ο κ. Κολλάτος στέλνοντας μήνυμα προειδοποίησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ