ΡΟΜΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τμήμα προνηπίων λειτουργεί στο ΙΑΚ Φαρσάλων

τσιγγανοι1 (Αντιγραφή)Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των παιδιών ρομά της στ’ τάξης του 4ο δημοτικού σχολείου Φαρσάλων με την Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Φαρσάλων κ. Ολγα Καψιώχα, το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου, και την συνεργάτη του προγράμματος ‘Εκπαίδευση παιδιών Ρομά” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίτα Σπανούλη, κοινωνιολόγο- Εθνολόγο.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι  ο καθηγητής Χρήστος Γκόβαρης.

Στόχος της συνάντησης είναι η ενημέρωση των παιδιών για την λειτουργία του Γυμνασίου, του ” Μεγάλου σχολείου”, η εξοικείωση τους με αυτό και η κατανόηση της αναγκαιότητας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την ζωή τους.

“Η συνεργασία του Γυμνασίου με τα παιδιά και τους γονείς Ρομά θεωρείται δεδομένη από την πλευρά του Γυμνασίου. Κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε μαθητές Ρομά στο σχολείο μας” τόνισε η Διευθύντρια.

Στο Γυμνάσιο υπάρχει μεγάλη διαρροή των παιδιών Ρομά και άρνηση φοίτησης από την πλευρά των γονέων, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο ζωής των Ρομά αλλά και στην ελλιπή εκπαίδευση τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου προσπαθεί να συνεργαστεί με τους γονείς και με το σχολείο για να πετύχει την είσοδο των παιδιών στο Γυμνάσιο αλλά και την τακτική φοίτηση τους σε αυτό.

ΠΡΟΝΗΠΙΑ

τσιγγανοι3 (Αντιγραφή)Εν τω μεταξύ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με γονείς και παιδιά Ρομά στο τμήμα προνηπίων που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , στο πλαίσιο του Προγράμματος “Εκπαίδευση παιδιών Ρομά” στο ΙΑΚ Φαρσάλων μέσα στον οικισμό των Λυόμενων.

Η συνάντηση αυτή είχε σαν στόχο να συζητήσουν οι γονείς με τα μέλη της ομάδας του Πανεπιστημίου, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα εγγραφής των παιδιών στο επίσημο Νηπιαγωγείο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό των Ρομά και είναι το 4ο νηπιαγωγείο Φαρσάλων.

Το τμήμα των προνηπίων θα λειτουργεί μέχρι 15 Ιουλίου.

τσιγγανοι2 (Αντιγραφή)Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Χρήστος Γκόβαρης. Για τους Ρομά του Δήμου Φαρσάλων και κυρίως για την δημιουργία και την λειτουργία του τμήματος προνηπίων συνεργάζεται με την  Ρίτα Σπανούλη, κοινωνιολόγο- Εθνολόγο, τον Μπάμπη Δημητρίου, διαμεσολαβητή, την Στέλλα Τσιώλη, νηπιαγωγό και την Κατερίνα Μακρή, Ψυχολόγο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ