ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

συριζαΚοινή επιστολή, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι/ες στην ανάδοχο εταιρία καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, απέστειλαν προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στον Διοικητή της 5ης ΥπΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας Λ. Μακρή καθώς και το Διοικητή του ΓΝΤ Γ. Σουφλιά, οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τονίζουν ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις διαδοχικές ακυρώσεις των τακτικών διαγωνισμών και στην απευθείας ανάθεση του έργου της καθαριότητας του Νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρία, με ελεγχόμενες για τη νομιμότητά τους διαδικασίες. Ακόμα όμως και μετά από τη λήξη της σύμβασης της απευθείας ανάθεσης, τον Φεβρουάριο του 2014, η εν λόγω εταιρία συνεχίζει να καθαρίζει το ΓΝΤ και να απασχολεί εργαζόμενους/ες στο έργο, τους/τις  οποίους/ες  πληρώνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με το αιτιολογική της μη εκταμίευσης χρημάτων από το Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο από την πλευρά του επικαλείται την έλλειψη σύμβασης, με συνεπαγόμενη την αδυναμία εξόφλησης της εταιρίας».

Όπως επισημαίνουν «πριν από μερικές ημέρες, οι καθαρίστριες κατήγγειλαν δημόσια το κλίμα τρομοκρατίας που υφίστανται από την εταιρία και τις σημαντικότατες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Απόρροια αυτής της καταγγελίας ήταν πολλές από αυτές να απολυθούν ή να εξαναγκαστούν σε άδεια με τον κίνδυνο της απόλυσης να είναι και για εκείνες πιθανός».  Προσθέτουν δε ότι το ΓΝΤ «δεν είναι το μοναδικό τέτοιο παράδειγμα στην Θεσσαλία και την ελληνική επικράτεια. Ανάλογες καταστάσεις επικρατούν και στα νοσοκομεία Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας. Η καθαριότητα των νοσοκομείων της χώρας έχει μεταβληθεί σε πεδίο άγριας εκμετάλλευσης καθαριστριών, οι οποίες αμείβονται με μισθούς πείνας και τρομοκρατούνται για να μην  μιλήσουν για τον εργασιακό μεσαίωνα που υφίστανται».

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με την επιστολή τους από τους συναρμόδιους να εγκύψουν στο ζήτημα και να δράσουν άμεσα ώστε να μην απολυθούν άδικα οι εργαζόμενοι/ες και να δοθεί ένα τέλος στην  τρομοκρατία που υφίστανται. «Κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της λειτουργίας του ΓΝΤ και θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας της Θεσσαλίας» καταλήγει η επιστολή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ