ΓΙΟΡΤΗ ΑΧΛΑΔΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΑΧΛΑΔΙΟΥΣτην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου είναι ευρέως διαδεδομένη η καλλιέργεια της αχλαδιάς, όπου σε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούνται τα γνωστά αχλάδια Τυρνάβου, τα Κρυστάλλια. Οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας της αχλαδιάς στο Δήμο Τυρνάβου ανέρχονται σε 10.000 στρέμματα. Πιο ειδικά, η ποικιλία Κρυστάλλι καταλαμβάνει το 60-70% της παραγωγής αχλαδιού, ενώ τα βιομηχανικά αχλάδια το 20%.

Την υπόλοιπη παραγωγή συμπληρώνουν άλλες επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως οι κοντούλες, τα coscia, τα Santa Maria κλπ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων διοργανώνει τη Γιορτή Αχλαδιού έχοντας ως στόχο μέσα από πολιτισμικές παρεμβάσεις να διαμορφωθεί προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του τόπου μας.

Τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και την ανάδειξη της διατροφικής τους αξίας, καθώς επίσης προωθούν τη σύνδεση του τουρισμού με το φαγητό, το ποτό και την τοπική κουζίνα.

Η φετινή 1η γιορτή με τίτλο «… μεταξύ τυρού και αχλαδιού», που γίνεται από το σύλλογο σε συνεργασία με το δήμο Τυρνάβου και την περιφέρεια Θεσσαλίας, φιλοδοξεί να γίνει ένας θεσμός στην περιοχή και σημείο αναφοράς για μια δυναμική καλλιέργεια, όπως είναι αυτή του αχλαδιού.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στα Πλατανούλια και περιλαμβάνει:

– Επιστημονική ομιλία με θέμα: «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλλίτερο για την αχλαδιά» και εισηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νάνο,

-Εκθεση προϊόντων,

-Εκθεση φωτογραφίας,

-Παραδοσιακούς χορούς και

-Αυθεντικό γλέντι.

Χορηγοί επικοινωνίας, Ελευθερία, Θεσσαλία TV, TRT, paidis.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ