ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των μελών του που πραγματοποιήθηκε χθες

ΙΣΛΗ Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (Ι.Σ.Λ.) εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή της στις πολιτικές των οριζόντιων περικοπών, που στόχο έχουν τη μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας με κάθε τρόπο. Τα λογιστικά κριτήρια των πολιτικών αυτών, σκοπεύουν στην επιβάρυνση των ασθενών με άμεσο περιορισμό των παροχών, στην αριθμητική ελάττωση των παρόχων υγείας και στις εξευτελιστικές αμοιβές τους, καθώς και στην παράδοση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα («αλυσίδες υγείας»).

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, για την απαξίωση του συστήματος υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού), για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του και  για τον ευτελισμό θεσμών και λειτουργιών.

Το τίμημα του λαού και της κοινωνίας, με την απαξίωση, ελάττωση των παροχών, υποβάθμιση της λειτουργίας των γιατρών και την αποδόμηση της κοινωνικής προστασίας, είναι πολύ μεγάλο, έχει επιπτώσεις στην υγεία και την περίθαλψη, έχει αυξήσει τη νοσηρότητα και θα μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης του ελληνικού λαού.

Είναι μεγάλες και οδυνηρές οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη, αυτοί που ασκούν και επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές.

Συντασσόμενοι με τις αποφάσεις τις τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. (7-3-2015):

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

             Ολοκληρωμένο σύστημα Π.Φ.Υ. με αξιοποίηση όλων των δομών, δημόσιων και ιδιωτικών, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών.

             Νοσοκομειακή περίθαλψη, δημόσια και δωρεάν, για όλους τους πολίτες με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών.

             ΄Αμεση εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ χωρίς εκπτώσεις και «κουρέματα».

             Άμεσος συμψηφισμός των υποχρεώσεων του κράτους προς τους γιατρούς και των οφειλών των γιατρών προς το κράτος και τρίτους (εφορία, τράπεζες, κ.λ.π.).

             ΕΟΠΥΥ με προϋπολογισμό ρεαλιστικό και αληθή, με χρηματοδότηση τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ και μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών ασθένειας από τα ασφαλιστικά ταμεία απευθείας στον ΕΟΠΥΥ.

             Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμβεβλημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνεται στον ασφαλισμένο η αμοιβή του κρατικού τιμολογίου.

             Ανακεφαλαιοποίηση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων.

             Κατάργηση του Νόμου 3919/2011, με την ψευδεπίγραφη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος και των συνοδευτικών εγκυκλίων.

             Άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους γιατρούς, Εθνική Συλλογική Σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, με ελεύθερη επιλογή γιατρών και καθορισμό αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης και πράξης μετά από συλλογική διαπραγμάτευση.

             Ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων για να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, επαναφορά της ιατρικής επίσκεψης στα 20 ευρώ.

             Ηλεκτρονική συνταγογράφηση ασφαλή, προσβάσιμη και ολοκληρωμένη.

             Θεραπευτικά πρωτόκολλα και έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με επιστημονικά κριτήρια και την τιμολόγηση πρωτότυπων και γενοσήμων.

             Άμεση νομοθετική ρύθμιση,  κανένα φάρμακο να μη δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.

             ΌΧΙ στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, αλλά στη συνταγογράφηση του εμπορικού σκευάσματος του φαρμάκου.

             ΝΑΙ στα αξιόπιστα γενόσημα και μάλιστα τα ελληνικά.

             ΌΧΙ στη μετακύλιση του κόστους της περίθαλψης στις «τσέπες των ασφαλισμένων» με τις μεγάλες συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις και τις τιμές αναφοράς φαρμάκων, που αποζημιώνονται από τα ταμεία.

             Κατάργηση clawback και rebate, ΌΧΙ στη μετακύλιση του κόστους των εργαστηριακών εξετάσεων στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών.

             Υποστήριξη της λειτουργίας των στεγασμένων μονάδων του ΠΕΔΥ και των εργαστηρίων του.

             Δυνατότητα σύμβασης με ΕΟΠΥΥ όλων των εργαστηρίων με πλαφόν ανά πάροχο, στις κλινοεργαστηριακές εξετάσεις.

             Aναβάθμιση ειδικού μισθολογίου των Νοσοκομειακών Γιατρών, στα προ της περικοπής επίπεδα (όπως Δικαστικοί, ΄Ενστολοι.)

             Καμία νοσοκομειακή κλίνη δεν πρέπει να καταργηθεί. Αξιολόγηση κάθε μονάδος και ρεαλιστικές μετατροπές λειτουργίας ορισμένων (π.χ. σε κέντρα αποκατάστασης, τραυματιολογικά κέντρα, εξειδικευμένα κέντρα κ.λ.π.) σε περιφερειακές δομές.

             Συγχωνεύσεις μόνο σε διοικητικό επίπεδο. Πλήρωση των κενών θέσεων των γιατρών ΕΣΥ και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών γιατρών, ενίσχυση της στελέχωσης των Κέντρων Υγείας, με κατάργηση στην πράξη του θεσμού του αγροτικού γιατρού.

             Πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού – παραϊατρικού, τεχνικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού. Υγειονομικός χάρτης ολοκληρωμένος και με απεικόνιση της πραγματικότητας, δομών και υπηρεσιών, για ουσιαστική συμβολή στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

             Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς – Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας.

             Συγκρότηση κοινωνικού μετώπου για την καταπολέμηση της παραοικονομίας στο χώρο της υγείας, της προκλητικής ζήτησης, της σπατάλης, της συναλλαγής και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.

             Διοικητική, Νομική και Οικονομική αυτοτέλεια του ΤΣΑΥ. Θεραπεία όλων των οικονομικών και νομοθετικών «πληγών» του ΤΣΑΥ. Ανακεφαλαιοποίηση των απωλειών των αποθεματικών του από το PSI, και παροχές περίθαλψης και σύνταξης, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες των υγειονομικών,  μετά από πολλά χρόνια κατάθεσης κόπου και εργασίας.

             ΌΧΙ στα άγρια φορολογικά μέτρα, με τους υψηλούς συντελεστές   φορολόγησης 33%, από μηδενικό εισόδημα και απαγορευτικά τέλη επιτηδεύματος.

             ΌΧΙ στο κλείσιμο των μικρών και μεσαίων ιατρείων – όχι στην ανεργία και τη μετανάστευση νέων, άξιων και ικανών επιστημόνων.

             Κοινές δράσεις με τους άλλους υγειονομικούς και επιστημονικούς φορείς, ΓΣΕΕ , ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, Ενώσεις Συνταξιούχων και χρηστών υγείας, για περίθαλψη που δεν θα εξαθλιώνει, θα σέβεται και θα στηρίζει κάθε πολίτη.

             Αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για νέους γιατρούς,

             Αναγνώριση προϋπηρεσίας γιατρών ΕΟΠΥΥ-πρώην ΙΚΑ-με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με σωστή ερμηνεία του Π.Δ. 166/2009.

             Επαναφορά του Π.Δ. 84/2001 (το 51-49 στο ιδιοκτησιακό καθεστώς).

             Όχι στην αποψίλωση των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και του ΕΟΠΥΥ.

Η Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Λ. καλεί την Πολιτεία να πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας, να σταματήσει τις άγριες-οριζόντιες περικοπές και να στηρίξει ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος, γιατί αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο επιβίωσης τους έθνους και του λαού μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ