ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΟΪΜΠΛΕ

Στοιχεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και τα οποία αποδεικνύουν την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στις απαιτήσεις του eurogroup και κατ΄επέκταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, παρουσίασαν πριν από λίγο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, Ντ. Τούσκ, Ζ.Κ. Γιούνκερ και Γ. Ντάισεμπλουμ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα θα μπει στο μηχανισμό του ESM, αφού προηγουμένως το ελληνικό κοινοβούλιο προχωρήσει σε νομοθέτηση προαπαιτούμενων και μάλιστα μέχρι την Τετάρτη. Επίσης θα πρέπει να αποδεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία. Στη συνέχεια θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του eurogroup που θα προωθήσει το ελληνικό αίτημα στα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης για να αποφανθούν επί του αιτήματος χρηματοδότησης από τον ESM.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η μεταφορά σε ειδικό ταμείο, περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, ύψους 50 δις. ευρώ, τα οποία θα δοθούν κατά 50% για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το 25% για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 25% για αναπτυξιακές δράσεις.

Στα προαπαιτούμενα που θα ψηφίσει η Βουλή περιλαμβάνεται το σύνολο των μέτρων που ζήτησε χθες το eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ θα πρέπει η κυβέρνηση να ακυρώσει νόμους που ψήφισε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ