ΈΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ «ΝΑΝΟΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δημιούργησαν θερμικές «νανοχειροβομβίδες» που ενεργοποιούν τις αντικαρκινικές ουσίες των όγκων. Στην ομάδα βρίσκεται μάλιστα και ένας Έλληνας, ο καθηγητής Κώστας Κωσταρέλος.

Ο ίδιος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, παρουσίασε το ερευνητικό επίτευγμά του σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, οι «νανοχειροβομβίδες» είναι στην ουσία μικροσκοπικές φυσαλίδες ή λιποσώματα που μεταφέρουν αντικαρκινικά φάρμακα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι μάλιστα το ότι δεν προκαλούν τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών, καθώς δρουν στοχευμένα.

Η συγκεκριμένη καινοτομία έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια, όπου διαπιστώθηκε η δυσκολία απελευθέρωσης των φαρμάκων όταν η φυσαλίδα φτάσει στον στόχο της. Λύση στο πρόβλημα είναι η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας στους 42 βαθμούς Κελσίου, η οποία στους επιφανειακούς όγκους μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με ζεστά επιθέματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμοκρασία κατά ένα τρόπο κάνει τις φυσαλίδες να εκρήγνυνται σαν μικροσκοπικές χειροβομβίδες.

Όπως τόνισε ο Έλληνας καθηγητής, η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια, όμως αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο, ειδικά στον τομέα διαχείρισης της θερμοκρασίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Κώστας Κωσταρέλος είναι καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής από το 2013. Είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της νανοϊατρικής στον κόσμο.

huffingtonpost.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ