ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!

Η απόλυτη ισλαμική μοναρχία, η Σαουδική Αραβία, όπου οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν και πρέπει να καλύπτονται από το κεφάλι μέχρι τα νύχια όταν κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους, είναι η τελευταία χώρα όπου μόνο οι άνδρες είχαν δικαίωμα ψήφου.

Στη ψηφοφορία που ξεκίνησε σήμερα (Σάββατο), για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία επιτρέπεται στις γυναίκες να ψηφίσουν, αλλά και να είναι υποψήφιες. Ένα διστακτικό βήμα για τη χαλάρωση των περιορισμών που είναι από τους πιο σκληρούς παγκοσμίως απέναντι στις γυναίκες.

Οι άνδρες και οι γυναίκες ψηφίζουν ξεχωριστά.

Περισσότερες από 900 γυναίκες έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις θέσεις των δημοτικών συμβουλίων, οι μοναδικές εκλεγμένες θέσεις στο βασίλειο.

Είναι αντιμέτωπες με σχεδόν 6.000 άνδρες για θέσεις σε 284 δημοτικά συμβούλια, των οποίων οι εξουσίες περιορίζονται σε τοπικές υποθέσεις, όπως ευθύνη για τους δρόμους, τους δημόσιους κήπους και τη συλλογή σκουπιδιών.

Ο διαχωρισμός των φύλων που εφαρμόζεται σε δημόσια μέρη σήμαινε ότι οι γυναίκες υποψήφιες δεν μπορούσαν να συναντηθούν με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων – ανδρών – κατά τη διάρκεια των εκστρατειών τους.

Επίσης, η εγγραφή των γυναικών-ψηφοφόρων εμποδίστηκε από γραφειοκρατικά εμπόδια, την έλλειψη ευαισθητοποίησης της διαδικασίας και της σημασίας της, καθώς και το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να οδηγήσουν για να πάνε να εγγραφούν.

Ως αποτέλεσμα, μια στους 10 –ή και λιγότερο- ψηφοφόρους είναι γυναίκα και ελάχιστες, ίσως και καθόλου, γυναίκες υποψήφιοι αναμένεται να κερδίσουν.

Αλλά το ένα τρίτο των εδρών του συμβουλίου διορίζονται από τον Υπουργό Δημοτικών Υποθέσεων, και έτσι οι γυναίκες αισιοδοξούν ότι θα πρέπει τουλάχιστον να διορίσει ορισμένες από αυτές. Αλλά είτε κερδίσουν, είτε χάσουν, οι γυναίκες υποψήφιες λένε ότι είναι ήδη νικήτριες.

“Για να σου πω την αλήθεια, δεν είμαι υποψήφια για να κερδίσω”, λέει η Amal Badreldin al-Sawari, 60 ετών, παιδίατρος στο κέντρο του Ριάντ. «Νομίζω ότι κέρδισα και μόνο που έγινα υποψήφια. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα σε πολλά πράγματα», είπε, απαγγέλλοντας ένα σχετικό στίχο από το Κοράνι, και προσθέτοντας ότι όσους συνάντησε την υποστήριξαν στην εκστρατείας της.

indianexpress.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ