ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ… ΝΑΥΑΓΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Τον κίνδυνο ναυαγίου αντιμετωπίζουν οι επενδυτικές κινήσεις του Εμίρη του Κατάρ σε Ζάκυνθο, Οξυά και Κέρκυρα καθώς ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια ορθώνονται στην πορεία υλοποίησής τους.

Τα φιλόδοξα σχέδια του Χαμάντ Μπιν Χαλιφά Αλ Θάτι, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, να δημιουργήσει μια σταθερή βάση στο νησί της Κέρκυρας με τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας αλλά και προσωπικής κατοικίας, να αξιοποιήσει το νησί της Οξυάς και η έκταση των 15 χιλιάδων στρεμμάτων στο νησί της Ζακύνθου, φαίνεται ότι συναντούν, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, δυσκολίες που στην παρούσα φάση δείχνουν τουλάχιστον ανυπέρβλητες.

Στην Κέρκυρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ανακύψει ζητήματα με τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης που υλοποιούν εταιρείες συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ για την μετατροπή του ιστορικού ξενοδοχείου Miramare σε υπερπολυτελή μονάδα.

Το ξενοδοχείο χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρόης Πατρονικόλα- Ωνάση, ετεροθελούς αδελφή του μεγιστάνα Aριστοτέλη Ωνάση. Η μονάδα εκτείνεται σε μία έκταση 50 στρεμμάτων δίπλα στην θάλασσα στην περιοχή Μωραίτικα. Εδώ και μια διετία τουλάχιστον, το σημείο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, η παλιά μονάδα έχει γκρεμιστεί ολοκληρωτικά και κατασκευάζονται οι υποδομές για να χτιστεί ένα πολυτεές τουριστικό θέρετρο που θα περιλαμβάνει κατοικίες αλλά και μικρή μαρίνα.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν έντονες προστριβές με μερίδα των εργαζομένων, ενώ υπήρξε και μια σκληρή ανακοίνωση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας που έκανε λόγο για καταπάτηση εργατικών νόμων, συλλογικών συμβάσεων, ωραρίων εργασίας, κανόνων ασφάλειας εργοταξίου, καθεστώτος ασφάλισης των εργαζομένων, απλήρωτων υπερωριών και πολλών άλλων. Ακόμη υπήρξε ανακοίνωση και από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με την οποία «καταδικάζει και καταγγέλλει τις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας ακινήτων ΠΙΜΑ-ΜΑΡ, η οποία έχει αναλάβει την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Μιραμάρε.

Από την πλευρά του Καταριανού επενδυτή γίνεται λόγος πως τηρείται κάθε νομιμότητα, πλην δεν μένει κρυφή η δυσφορία που υπάρχει για την τροπή που έχει δοθεί στο ζήτημα. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες πως θέμα δημιουργήθηκε λόγω των προσκομμάτων που παρουσιάζονται σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, με την ελληνική γραφειοκρατία να έχει ανατρέψει το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης. Δεν έλειψαν ακόμη και οι πληροφορίες περί αναστολής ή αλλαγής του χαρακτήρα του project, οι οποίες στην παρούσα φάση δεν επιβεβαιώνονται.

Πάντως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ενδέχεται να αποτέλεσαν τα προβλήματα που αντιμετώπισε μια ακόμη επένδυση του Εμίρη στο νησί, στην περιοχή Πυργί όπου έχει αποκτηθεί παλαιό ξενοδοχείο, το οποίο μετατράπηκε σε βασιλική κατοικία για τα πολυπληθή μέλη της οικογένειας του Εμίρη.

Μπλόκο στη Ζάκυνθο

Την ίδια στιγμή, μια ακόμη μεγάλη επένδυση, καταριανών συμφερόντων, που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε έκταση 15 χιλιάδων στρεμμάτων στο νησί της Ζακύνθου έχει εγκλωβιστεί επί μακρό σε δικαστικό μπλόκο. Η αγωγή που υπέβαλαν η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, εκπροσωπούμενες από τον Μητροπολίτη του νησιού, κατά της εταιρείας Pimana Investments, Καταριανών συμφερόντων, στο έλεγχο της οποίας έχει περάσει η συγκεκριμένη έκταση, μπλέχτηκε στα γρανάζια της απεργίας των δικηγόρων.

Μητρόπολη και Μονή ισχυρίζονται πως μέρος της έκτασης ανήκει στη Μονή, κάτι που αντικρούεται από την πλευρά των επενδυτών οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα πως η συναλλαγή έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος και εισπράχθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι. Επί της ουσίας, η πρόοδος και σε αυτή την επένδυση είναι μηδαμινή.

Αλλά και στην Οξυά, το νησί που αγοράστηκε στο σύμπλεγμα των νοτίων Εχινάδων στο Ιόνιο Πέλαγος, παρότι η πολιτεία τροποποίησε το νομοθετικό καθεστώς ώστε να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση των ακατοίκητων νησιών, ουδεμία επένδυση δεν έχει προχωρήσει αφού, εκτός των άλλων, οι επενδυτές βρίσκονται και εδώ σε δικαστική διαμάχη.

Τύποις, η Οξυά (όπως και άλλες επενδύσεις) ανήκει στην εταιρεία PIMARA AE και όχι στον Εμίρη του Κατάρ, με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ να εμφανίζεται ως ένας υποψήφιος επενδυτής. Πλην, κύκλοι των καταριανών επενδυτών δεν παύουν να επαναλαμβάνουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις… μη διευκολύνσεις που ίσως ανέμεναν ή είχαν αφεθεί να “αιωρούνται” για την υλοποίηση των project. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αποδεικνύεται σε “επενδυτική έρημο” για τον Εμίρη του Κατάρ που και αυτό το καλοκαίρι πάντως επισκέπτεται τη χώρα μας με το εντυπωσιακό mega yacht, μήκους 124 μέτρων, “Katara”.

economy365.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ