ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

Της Κωνσταντινιάς Πατσή*

27 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το ολοκαύτωμα των Εβραίων θυμάται η Ελλάδα και διεθνής κοινότητα στις 27 Ιανουαρίου, που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος.

72 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις 27 Ιανουαρίου 1945 όταν ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία. Το στρατόπεδο αποτέλεσε το απόλυτο σύμβολο του Ολοκαυτώματος και η ημερομηνία αυτή ορίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2005 ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο τιμητικός τίτλος του «Δικαίου των Εθνών», του Ιδρύματος Γιαντ Βασέμ, απονεμήθηκε το 2010 στην οικογένεια του Λάμπρου Χωματά από τον Τύρναβο, που πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο και κάθε δυνατή βοήθεια στην οικογένεια Ιακώβ Τουρών από τη Λάρισα, η οποία, μετά το τέλος της ναζιστικής κατοχής, μετανάστευσε και ζει πλέον στο Ισραήλ. Λόγια γεμάτα συγκίνηση, ευγνωμοσύνη και ανθρωπιά ακούστηκαν από τους απογόνους των δύο οικογενειών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της  απονομής στέλνοντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς είναι δυνάμεις που μπορούν να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια επικράτησης του κακού.

Λίγα λόγια για το Γιαντ Βασέμ και τον Τίτλο του Δικαίου των Εθνών
Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το  ίδρυμα και το μουσείο που δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ από το Κράτος του Ισραήλ για τη διαιώνιση της μνήμης των θυμάτων και των ηρώων του Ολοκαυτώματος. Απονέμεται σε άτομα που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την απονομή της διάκρισης διενεργείται διεξοδική έρευνα από το Γιαντ Βασέμ και απαιτείται ειδική έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» θεωρείται μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις που απονέμεται σε ξένο πολίτη από το Κράτος του Ισραήλ. Πέρα από τα βραβεία, σε ειδική τελετή που πραγματοποιείται στο Ισραήλ, αναρτάται και τιμητική πλακέτα με το όνομα του «Δικαίου» σε ειδικό χώρο του Ιδρύματος Γιαντ Βασέμ.

Πάνω από 250 Έλληνες «Δίκαιοι» έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, ο Διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής Άγγελος Έβερτ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος και Δημητριάδος Ιωακείμ, ο τότε Δήμαρχος Ζακύνθου, Λουκάς Καρρέρ και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγές

KISAPRIL.pdf, https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/16/yad-vashem

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ