ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

Μαζική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 12 χρόνια από το φευγιό του Καπετάνιου Γιώτη πραγματοποιήθηκε στο Παλιοζωγλόπι, στο Μουσείου που υπάρχει στο σημείο του πατρικού σπιτιού  του Χ. Φλωράκη, με πρωτοβουλία Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο μέλος του ΠΓ.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αχιλλέας Σίμος μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης κατατέθηκαν λουλούδια στο τάφο του Χ. Φλωράκη από τους Κώστα Αβραμόπουλο και Αχιλλέα Σίμο εκ μέρους του ΠΓ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ αντίστοιχα.

Ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε στην ομιλία : Ανταμώσαμε σήμερα εδώ στο Αη λια να τιμήσουμε τη μνήμη του σ Χαρίλαου. Να του θυμίσουμε πως κι αν  έφυγαν οι ζευγάδες η σπορά μένει. Να του θυμίσουμε πως είμαστε πιστοί στην  πολιτική του ορμήνια Το λάβαρο που μας παρέδωσε το κρατάμε ψηλά, Το ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική – λενινιστική ιδεολογία, το Πρόγραμμα και τις αρχές του είναι εδώ.

Θυμόμαστε καλά την ανησυχία και την επιμονή του όταν αναζητούσε  τον τρόπο να γίνει το Κόμμα πιο αποτελεσματικό, πιο ικανό να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να μην επαναλαμβάνεται, όταν οι περιστάσεις έφερναν νέα στοιχεία στην επιφάνεια.

Δεν ξεχνάμε τον αποφασιστικό και αταλάντευτο λόγο του όταν υπενθύμιζε  την ευθύνη και το χρέος των κομμουνιστών, απέναντι στο λαό. Στη οργάνωση του αγώνα για την κοινωνική λαϊκή ευημερία,  για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τόνιζε ιδιαίτερα την ευθύνη των κομμουνιστών να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όταν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος χτυπά στη γειτονιά μας, αλλά και στην πιο απόμερη μεριά της γης. Το μόνιμο χρέος για τη λαϊκή συσπείρωση και ενότητα. Το χρέος απέναντι στην υπόθεση του σοσιαλισμού, της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Ήθελε πάντα αναμμένη τη λαμπάδα του αγώνα. Ήξερε καλά ότι τα μεγάλα ΝΑΙ και τα μεγάλα ΟΧΙ πληρώνονται ακόμα και με τη ζωή του αγωνιστή, αλλιώς δεν υπάρχει ιστορική δικαίωση και ελπίδα να κοκκινίσει η πλάση, όπως λέει και ο ποιητής.

Αναφερόμενος και συνδέοντας με τις σημερινές εξελίξεις σημείωσε στην ομιλία του: «Ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο, το 4ο μνημόνιο. Ήρθε μετά από μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων και νόμων, συνεχών 7-8 χρόνων, και πραγματικά καταρρακώνει κάθε έννοια αξιοπρέπειας των ανθρώπων, των εργαζομένων, των ανέργων. Κανέναν πια δεν πείθει η καλοδουλεμένη κυβερνητική προπαγάνδα πως αυτά τα μέτρα δε θα εφαρμοστούν από το 2018-2019. Πρόκειται  και μέτρα, όπως είναι οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, η περικοπή στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, που αρχίζουν – και μάλιστα  αναδρομικά – από το 2016, δηλαδή στην ουσία ξεκινούν και μπαίνουν αμέσως στην πράξη από τώρα. Και στη συνέχεια έρχεται η μείωση στο αφορολόγητο , έρχεται η μείωση στις συντάξεις. Βεβαίως έρχονται και μια σειρά άλλα μέτρα που μαζί με τις τραγικές αλλαγές στα εργασιακά, στις  συλλογικές συμβάσεις που θα πάνε χειρότερα, στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, θα μας κάνουν «το βίο αβίωτο»

Μας προκαλούν όταν μας λεν ότι τελειώνουν τα μνημόνια και ότι έρχεται η ανάπτυξη.

Μας εξοργίζουν όταν μας λεν ότι τάχα αγωνίζονται για το καλό των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα  ταΐζουν τους μεγάλους ομίλους και τις πολυεθνικές. Όταν παρά τις μεγαλοστομίες και την ακατάσχετη φλυαρία των κυβερνητικών στελεχών,  δεν κατάργησαν  ούτε έναν αντιλαϊκό νόμο»

Όσο για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και συνολικά στη περιοχή ανέφερε: «Βρίσκονται σε εξέλιξη καλοστημένα  σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για έλεγχο αγορών και πρώτων υλών. Διαμορφώνουν αρκετές νέες συμμαχίες, περιπλέκοντας τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τους κινδύνους που αυτοί συνεπάγονται για τους λαούς. Οι αστικές τάξεις σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Τουρκία αλλά και Ελλάδα, Κύπρο κτλ., αλλά και δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, «ζυγίζουν» τις κινήσεις τους με βάση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μετατρέποντας τη γειτονιά μας σε μια από τις πιο «εύφλεκτες» του πλανήτη. Η τουρκική προκλητικότητα οξύνεται. Πυκνώνουν «παζάρια» αλλά και στρατιωτικά γυμνάσια

Όταν, όμως, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων μιλούν για «γεωπολιτική σταθερότητα» εννοούν ένταση των προετοιμασιών για διαφύλαξη «ισορροπιών» και συνόρων που εκτιμούν ότι ωφελούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.Από την άλλη πλευρά, μεγαλώνει η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή μας.  Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» πρέπει να προβληματίσουν  τον καθένα και την καθεμιά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και άλλες αστικές δυνάμεις μιλούν για «γεωπολιτική σταθερότητα»

Εννοούν και στρατιωτικές προετοιμασίες που διεξάγονται μάλιστα στο πλαίσιο προσπαθειών να αναβαθμιστεί η θέση της χώρας και σε αυτόν τον τομέα. Όχι μόνο δεν αμφισβητούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΕΕ – ΝΑΤΟ αλλά και διεκδικούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για αναβάθμιση της ελληνικής θέσης μέσα στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.

Να συνδέσουμε την καθημερινή μας πάλη ενάντια στα μνημόνια, στα αντιλαϊκά μέτρα, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με τον αγώνα ενάντια σε οποιοδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε οποιαδήποτε επέμβαση. Για καμιά αλλαγή συνόρων στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο, για να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, να αποδεσμευτούμε απ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία, να μη συμμετέχουμε σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς και στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική.»

Απεύθυνε κάλεσμα σε όσους και όσες αγανακτούν, σε όσους  βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

«Ιδιαίτερα καλούμε το λαϊκό κόσμο που αισθάνεται “αριστερός”, που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλες αυτοπροσδιοριζόμενες ως αριστερές δυνάμεις και σήμερα δυσανασχετεί, που αισθάνεται δικαιολογημένη οργή, να κάνει το βήμα τώρα.

Δεν αλλάζει η κατάσταση μόνο με την οργή και τη δυσαρέσκεια γι’ αυτή την κυβέρνηση και την κατρακύλα της.

Για να ζωντανέψει η ελπίδα, καλούμε τις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, να συναντηθούμε, να συζητήσουμε μέσα στο κίνημα για το πώς θα ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση.

Πώς θα παλέψουμε μαζί για να γίνει πραγματικότητα η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού.

Αυτή μπορεί να αποτελέσει και τη μοναδική, γνήσια απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε.

Προτείνουμε στο λαό και τη νεολαία τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, έτσι ώστε να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσυρθεί από στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις, από ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί της περιοχής, της Ευρώπης, του κόσμου.

Έτσι μόνο θα μπορέσει να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη και σύγχρονη τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της Ελλάδας.»

Κλείνοντας την ομιλία ανέφερε : «Έτσι ταιριάζει να τιμήσουμε τη μνήμη του σ Χαρίλαου ακλουθώντας  την πολιτική διαδρομή που εκείνος επέλεξε. Την παρακαταθήκη που με τη στάση ζωής μας παρέδωσε διαβεβαιώνοντα τον πως η σπορά μένει και καρπίζει.»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ