SOS – ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΜΥΚΗΤΑΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Εντοπίστηκε στις ΗΠΑ και σε άλλες 30 χώρες

Μια εξαιρετικά μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αρρώστους σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Έχει ανιχνευθεί σε 6 ηπείρους από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία. Υπάρχουν 715 επιβεβαιωμένες ή ύποπτες περιπτώσεις στις ΗΠΑ.

Πριν από τρία χρόνια οι υπουργοί υγείας των ΗΠΑ προειδοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες ιατρούς σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα να βρίσκονται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό ενός νέου τύπου μύκητα, πολύ ανθεκτικού στα φάρμακα που θα προκαλούσε δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Το Candida auris, όπως ονομάζεται, έχει γίνει μια σοβαρή παγκόσμια απειλή για την υγεία από τότε που εντοπίστηκε πριν από μια δεκαετία, ειδικά για ασθενείς με κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει αναφερθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, αλλά είναι πιθανώς πιο διαδεδομένος, επειδή ο μύκητας είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς εξειδικευμένες εργαστηριακές μεθόδους.

Είναι ανθεκτικός σε πολλαπλά αντιμυκητιακά φάρμακα και μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ ασθενών σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και να δημιουργήσει εστίες. Ο μύκητας μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, της καρδιάς ή του εγκεφάλου και οι πρώτες μελέτες εκτιμούν ότι είναι θανατηφόρος στο 30% έως 60% των ασθενών.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν ποτέ να απομονώσουν τον μύκητα από το φυσικό του περιβάλλον ή να καταλάβουν πώς γενετικά διαφορετικές εκδόσεις του εμφανίστηκαν ανεξάρτητα, περίπου την ίδια στιγμή, στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Τώρα οι ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις Κάτω Χώρες έχουν μια νέα θεωρία:

Θεωρούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να διαδραμάτισε βασικό ρόλο και δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας νέας μυκητιακής νόσου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο mBio, περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Ταυτόχρονα όμως οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μόνο οι αλλαγές που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν εξηγούν την εμφάνιση του μύκητα: “Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία, είναι μια πολύ καλή θεωρία, αλλά πρέπει να αποδειχθεί”, δήλωσε ο Luis Ostrosky, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή McGovern του UTHealth του Houston.

Η εκτεταμένη χρήση των αντιμυκητιασικών φαρμάκων και η βαριά χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, είναι μεταξύ άλλων θεωριών για την εμφάνιση του μύκητα, δήλωσε ο Ostrosky.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Candida auris ανακαλύφθηκε στο αυτί μιας Γιαπωνέζας το 2009 (“auris” είναι στα λατινικά το αυτί). Τον Ιούνιο του 2016, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν κλινική προειδοποίηση για τον παθογόνο οργανισμό.

Δύο μήνες αργότερα, αναφέρθηκαν οι πρώτες επτά περιπτώσεις των ΗΠΑ. Μέχρι το Μάιο του 2017, αυτό αυξήθηκε σε 77 και από τις 12 Ιουλίου 2019 υπάρχουν 715 περιπτώσεις. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην περιοχή της Νέας Υόρκης, στο New Jersey και στο Chicago.

Οι ασθενείς μπορούν να μεταφέρουν τον οργανισμό στο δέρμα τους για μήνες ή και περισσότερο, και ο μύκητας μπορεί να ζει σε επιφάνειες για ένα μήνα ή και περισσότερο, ενώ και η ικανότητα του Candida auris να επιμένει και να μολύνει τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και τις ιατρικές συσκευές συμβάλλουν πιθανώς στην εξάπλωσή του.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ