ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αποτείνουν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά την επέτειο που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου από το 2015 και εξής. Οι Ρομά ήταν στο διάβα των αιώνων η πλέον στιγματισμένη πληθυσμιακή ομάδα στην Ευρώπη.

Ως κατεξοχήν «αποδιοπομπαίοι τράγοι» έπεσαν πολύ συχνά θύματα καταπίεσης, περιορισμένων ή καθόλου δικαιωμάτων, υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις ανιθαγενείς, και σε μεγάλες χρονικές περιόδους σε καθεστώς δουλείας, εκτοπίσεων, διωγμών και εξόντωσης .

Αποκορύφωμα των δεινών τους αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα κατά τη ναζιστική περίοδο όπου περίπου 800.000 άτομα αφανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παρά τις δοκιμασίες αιώνων και τις τραγικές καταλήξεις του παρελθόντος, τα δικαιώματα των Ρομά παραβιάζονται ακόμη και σήμερα από κράτη και κοινωνίες που λειτουργούν στιγματιστικά, με διακρίσεις και μισαλλόδοξα.

Στη χώρα μας, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, διατυπώθηκαν κατά κόρον ρατσιστικές απόψεις εναντίον τους, τόσο από πολιτικά πρόσωπα, όσο και από πολίτες με αναγνωρισιμότητα, χωρίς δυστυχώς να τους έχουν αποδοθεί ακόμη οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες ευθύνες.

Η νέα κυβέρνηση, από τα πρώτα δείγματα γραφής της, δεν δείχνει να έχει στις προθέσεις της την άσκηση πολιτικής άμβλυνσης και εξάλειψης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, αφού, αφενός καλύπτει στελέχη της που έχουν εκφραστεί με το πιο επαίσχυντο τρόπο γι αυτούς, και αφετέρου καταργεί την Ειδική Γραμματεία Ρομά που είχε θέσει τις καλύτερες δυνατές βάσεις για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής, έχοντας δρομολογήσει ιδιαίτερα αξιόλογες δράσεις ένταξης και έχοντας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή συνύπαρξη των Ρομά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο Συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Νίκος Πουτσιάκας δήλωσε σχετικά:

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που καθιερώθηκε η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και για τους Ρομά εδώ και πέντε χρόνια.

Αποκαθίσταται, εν μέρει, με αυτόν τον τρόπο μία ακόμη αδικία που υφίστατο η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα. Η ημέρα μνήμης πρέπει να μας αφορά στον ίδιο βαθμό με τα θύματα Εβραϊκής καταγωγής, όπως και κάθε άλλης πληθυσμιακής ομάδας που βίωσε το Απόλυτο Κακό και το μένος του ναζισμού.

Με αφορμή την επέτειο επισημαίνουμε ότι μεγάλη μερίδα των Ρομά έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται ένα μοναδικό στιγματισμό και δεν έχει βρει ακόμη και σήμερα έναν αξιοπρεπή κοινωνικό βηματισμό.

Οφείλουμε να μην μείνουμε αμέτοχοι και αδρανείς, αλλά να συμβάλουμε με κάθε τρόπο, τόσο στην αποστιγματοποίηση, όσο και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης γι αυτούς τους συμπολίτες μας ώστε επιτέλους να γίνουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ