ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την ιστορική εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενης «Άξιον Εστί» θα γιορτάσει για μια ακόμη χρονιά η ενορία του Αγίου Ιωάννη Τυρνάβου και καλεί τους κατοίκους της πόλης και της περιοχής να παραστούν και να πανηγυρίσουμε την εορτή της Θεοτόκου.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου (παραμονή της εορτής) και θα ολοκληρωθούν την επόμενη μέρα, στις 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει η θεομητορική εικόνα, ενώ το πρόγραμμα των ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

7:30μμ : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και Λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου πέριξ του Ιερού Ναού.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

7:00 – 10:00πμ : Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Παναγίας.

7:30μμ : Μεθεόρτιος Εσπερινός και Παράκληση προς την Παναγία «Άξιον Εστί» υπέρ των υποψηφίων μαθητών των Πανελληνίων Εξετάσεων, στο τέλος της οποίας θα αναγνωστεί και η ειδική ευχή για τους μαθητές που θα διαγωνιστούν φέτος στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Στις Ακολουθίες θα ψάλλει, όπως κάθε χρόνο, η χορωδία του Παραρτήματος Τυρνάβου της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Λαρισας & Τυρνάβου, «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ», υπό τη διεύθυνση του υπεύθυνου και καθηγητή του Παραρτήματος της πόλης κ. Χριστοφόρου Καρυώτη (Πρωτοψάλτη του Ι.Μ.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου).

Λίγα λόγια για την ιστορία της ιεράς εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

Η εικόνα της Παναγίας, το «Ἄξιον ἐστι», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών. Αρχικά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία τη λεγόμενη κοιλάδα του «Ἄδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Την 11 Ιουνίου 980 μ.Χ. (κατά άλλους το 982 μ.Χ.) ο γέροντας έλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του (ειδική ακολουθία που κάνουν οι μοναχοί στα κελιά τους ψάλλοντας Ακολουθίες και λέγοντας την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με»). Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται συχνά στο περιώνυμο Όρος, καθώς οι προσκυνητές είναι πολλοί. Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην θ’ ωδή «Τὴν Τιμιωτέρα τῶν Χερουβίμ…». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Ἄξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς…» ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Επισκόπου Μαϊουμά (εορτάζει στις 14 Οκτωβρίου) Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξούς, έγινε άφαντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ