ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Ανακοίνωση – κάλεσμα του συλλόγου εκπαιδευτικών α/βαθμιας του νομού Λάρισας

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας “ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ”, εκφράζοντας το σύνολο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  Λάρισας, απευθύνουμε, για μια ακόμη φορά, αισθήματα ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς που με υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργάζονται άοκνα για το κοινωνικό σύνολο συμβάλλοντας στην εξασφάλιση πολύτιμων αγαθών, όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια και η επάρκεια σε βασικά προϊόντα .

Ιδιαίτερα σ΄αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίοι  με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, με κίνδυνο της υγείας της δικής τους και των οικογενειών τους, προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο μέσα σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που είναι υποστελεχωμένο.

Ως εκπαιδευτική κοινότητα, έχουμε κάνει σαφές ότι επιθυμούμε τα σχολεία μας να παραμείνουν ανοιχτά, αφού αποτελούν τον φυσικό χώρο ανάπτυξης της γνώσης, της κοινωνικοποίησης και της συναισθηματικής ανάπτυξης για τους μαθητές μας. Έχουμε τονίσει αναλυτικά, ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη διαδικασία η οποία κάτω από τις παρούσες, επιβαρυμένες, υγειονομικά, συνθήκες πρέπει να θωρακίζεται από την πολιτεία ώστε να παρέχεται με διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε ούτε στα αιτήματά μας αλλά ούτε και στην ίδια την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των σχολείων και την υλοποίηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δείχνει ότι η πολιτική του ηγεσία δεν έχει γνώση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μικρών, ιδιαίτερα, παιδιών.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη λήξη της προηγούμενης αναστολής λειτουργίας μέχρι και σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενέργεια ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σύνολο του μαθητικού δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς.

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, καλούμε  την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή τακτική του και να προχωρήσει άμεσα, από τη στιγμή που έκανε μονόδρομο το κλείσιμο των σχολείων, σε:

  • καταγραφή όλων των ελλείψεων σε τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό για σχολικές μονάδες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • εξασφάλιση, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (laptop ή tablet) για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέριμνα για δωρεάν και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο για όλους, αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να καλύπτει  τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων.
  • μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις, αφού η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα την γνωστική διαδικασία (ιδιαίτερα αν, τελικά, υπάρξουν μαθητές που δε θα συμμετέχουν).
  • δυνατότητα διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους Συλλόγους Διδασκόντων στο πλαίσιο της παιδαγωγικής ελευθερίας, ως προς το πρόγραμμα και την αξιοποίηση των μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (επιλογή πλατφόρμας, μέσων επικοινωνίας, μεθόδων διδασκαλίας κλπ.) όταν δεν εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  • διασφάλιση για τη μη καταγραφή απουσιών για τους μαθητές που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις διαδικτυακές τάξεις.

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως πράττουμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας (αλλά και πάντα), με συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης. Δείχνουμε αλληλεγγύη, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, κοινωνία. Παλεύουμε για ανοιχτά σχολεία, με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για ομαλή δια ζώσης λειτουργία. Δίνουμε τη μάχη για δημόσια εκπαίδευση ισχυρή, αντάξια των ονείρων και των αναγκών των μαθητών μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη Απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ