ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Δήλωση του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών

Ο χρόνος στο Δαμάσι μοιάζει να έχει παγώσει. Ο εγκέλαδος χτύπησε βάναυσα την υλική υπόσταση του χωριού και την καθημερινότητα των κατοίκων του. Η ζωή άλλαξε, επιβαρύνθηκε και γέμισε με ερωτηματικά και αβεβαιότητες. Πράγματα άλλοτε αυτονόητα έγιναν είδος εν ανεπαρκεία, ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν, άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και έχασαν το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους.

Όμως, η ζωή συνεχίζεται σε πείσμα κάθε κακουχίας. Το χωριό πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να συνέλθει. Όσο βαρύ κι αν ήταν το χτύπημα, οι νέοι άνθρωποι κυρίως έχουν τα ψυχικά, σωματικά και πνευματικά αποθέματα να δημιουργήσουν εκ νέου, να ξαναστήσουν το μέλλον τους σε στέρεες βάσεις και να προοδεύσουν. Οι Δαμασιώτες είναι φιλόπονοι, φίλεργοι, υπερήφανοι και έχουν τέτοια μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους που είναι βέβαιο ότι δεν θα τον αφήσουν να μαραζώσει.
Μόνο που σε αυτόν τον αγώνα ανασυγκρότησης δεν πρέπει να είναι μόνοι και αβοήθητοι. Και δεν εννοώ εδώ τα τροχόσπιτα, τους οικίσκους ή την όποια άλλη βοήθεια που έφτασε στην περιοχή , για να αντιμετωπισθούν τα πρώτα άμεσα προβλήματα μιας ζοφερής πραγματικότητας. Εννοώ τη δόμηση ενός ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της περιοχής, που θα φέρει χρήμα, θα δώσει δουλειές και θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου τοπικής ανάπτυξης και αναγέννησης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο σκέψης, δύο λέξεις φαίνεται να αποτελούν τα κλειδιά, τους πυλώνες με άλλα λόγια,  ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδιασμού: Ανοικοδόμηση και… Αποχέτευση.
Αν προχωρήσουν γρήγορα οι επισκευές ή οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών και αρχίσει να υλοποιείται το πολυαναμενόμενο έργο της αποχέτευσης, τότε ο όγκος των επενδύσεων που θα εισρεύσει στην περιοχή θα προκαλέσει έναν οργασμό ανάπτυξης και δημιουργίας που θα τονώσει την απασχόληση , την επιχειρηματικότητα και το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων όχι μόνο στο Δαμάσι, αλλά ευρύτερα στον Δήμο Τυρνάβου και στο νομό Λάρισας.
Συνεπώς, πιστεύουμε ακράδαντα πως τώρα είναι η ώρα να τελειώνουμε με τις καθυστερήσεις και τις παλινδρομήσεις του παρελθόντος, έτσι ώστε να μπει σε τροχιά πραγμάτωσης η Αποχέτευση και ο Βιολογικός Καθαρισμός, καθώς τα αναγκαία αυτά έργα ήδη έχουν αδικαιολόγητα καθυστερήσει .
Οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού, του Δήμου Τυρνάβου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι μεγάλες. Χρονοτριβές, καθυστερήσεις, αστοχίες, δικαιολογίες κάθε είδους και απραξία δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές. Οι ανάγκες είναι πιεστικές και ενώπιον των οφθαλμών μας. Η πραγματικότητα η ίδια μας δείχνει τον δρόμο, άνευ παρεκκλίσεων.
Το χτυπημένο από τον σεισμό Δαμάσι χρειάζεται ουσιαστικά έργα αναζωογόνησης και συγκράτησης του πληθυσμού του στις πατρογονικές εστίες.
Χρειάζεται και απαιτεί ,τώρα όχι ύστερα, τώρα όχι αργότερα, το έργο της Αποχέτευσης. Ένα έργο ζωής και ελπίδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ