4ος ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλογών Τύρναβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς

Άλλος ένας καταστροφικός παγετός ο τέταρτος κατά σειρά το τελευταίο χρονικό διάστημα έπληξε τις αγροτικές παραγωγές της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τύρναβου με θερμοκρασίες να φτάνουν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.Αυτο έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι δενδροκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, κεράσια, αχλάδια αλλά και ένα ποσοστό της αμπελοκαλλιέργειας.

Αμεση ήταν η αντίδραση μας με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τύρναβου και γραμματέα της ΕΟΑΣΝΛ Στέλιο Τσικριτση να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας Μιχάλη Λιόντο όπου του αναφέρθηκαν οι καταστροφικές θερμοκρασίες που επικράτησαν, ενώ πραγματοποιήθηκε και αναγγελία ζημίας και αναμένουμε την έγκριση της. Διεκδικούμε:

Άμεση εξόφληση του περσινού παγετού στις 17/3/2020 είναι απαράδεκτο οι πληγέντες συνάδελφοι μας να μην έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση ούτε καν τις εκτιμήσεις ζημιάς.Ξεκαθαρη ευθύνη που βάραινει την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.

Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ