ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Η χαρά των… αριθμολάγνων η συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον 6μηνο απολογισμό των δράσεων του μηχανισμού αντιμετώπισης της διασποράς covid-19, με τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη να ανοίγει τον χορό και να ακολουθούν οι υπόλοιποι.

«Χόρευαν» οι αριθμοί γύρω από τους δημοσιογράφους, με τον διοικητή της ΕΑΔ να ανακοινώνει χιλιάδες καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, σε μια αύξηση που ξεπέρασε το 80%, για να πάρει τη σκυτάλη ο Κ. Αγοραστός σημειώνοντας πως συνολικά περισσότεροι από 800.000 έλεγχοι έγιναν το τελευταίο 6μηνο στη Θεσσαλία και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ παράλληλα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διενεργήθηκαν περισσότερα από 420.000 rapid test και μοριακά.

Με τη σειρά του ο Αστέριος Μαντζιώκας, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, ανέφερε ότι τους τελευταίους έξι μήνες οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας πραγματοποίησαν 671.935 ελέγχους, βεβαιώθηκαν 7.237 παραβάσεις και έγιναν 77 συλλήψεις ατόμων που παραβίασαν τη νομοθεσία περί covid -19, ενώ από την πλευρά του ο Ανδρέας Μίχος, Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδος ανακοίνωσε πως η Περιφερειακή Διεύθυνση έχει διενεργήσει συνολικά 2.286 ελέγχους το τελευταίο εξάμηνο και έχει επιβάλλει 302 πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν διενεργηθεί 1.714 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν 39 Διοικητικές Κυρώσεις συνολικού ποσού 76.400 ευρώ. Ελέγχθηκαν κυρίως ταχυμεταφορικές δραστηριότητες καθώς και μεταφορές, αποθήκευση και logistic, λιανικό εμπόριο, χονδρικό εμπόριο και διανομή, διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, εταιρίες μηχανογράφησης, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις, δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λιανικό εμπόριο τροφίμων, επιχειρήσεις εστίασης, δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, εκπαίδευση, βιομηχανία τροφίμων και συνεργεία αυτοκινήτων.

Οι έλεγχοι εστιάστηκαν στα μέτρα κατά του covid-19 σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, την εξ αποστάσεως εργασία, την προστασία των ευπαθών ομάδων και τις υποχρεώσεις αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους χώρους εργασίας.

Ζαλίζουν τα νούμερα, ενώ στην ίδια γραμμή πλεύσης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν σαφές πως κοινή συνισταμένη όλων είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να συμβάλλουν θετικά στη αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Αλήθεια πόσο ενδιαφέρον θα είχε μια ανάλογη παράθεση στοιχείων για ελέγχους στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα εργοστάσια, πέρα από την εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάθε τόσο γίνονται «φύλλο και φτερό» και δυστυχώς στοχοποιούνται εξαιτίας των λίγων που λειτουργούν σε βάρος του συνόλου, την ώρα μάλιστα που μετρούν πολύμηνα «λουκέτα» λόγω των μέτρων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ