ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ Ο ΠΑΝ. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Ο Μητσοτάκης καρατόμησε όλους όσοι διαχειρίστηκαν την πανδημία

Παραιτήθηκε από την προεδρία του ΕΟΔΥ κι επισήμως ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι η παραίτησή του έγινε δεκτή. Με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την αποδέχθηκε και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο ίδιος με ανάρτησή του στο facebook έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή παραίτησής του.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:
“Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους.
Τέλος, κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό –ας μου επιτραπεί– θα ήθελα να δηλώσω πως τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας”.
Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον υπουργό Υγείας και κοινοποίησε στο fb τονίζει τα εξής:

“Τον Νοέμβριο του 2019 ανέλαβα την ηγεσία του του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε συνθήκες πρωτοφανούς, όπως αποδείχθηκε, δυσκολίας, καλούμενος να οργανώσω και να ενορχηστρώσω την αντιμετώπιση υγειονομικών προκλήσεων πρωτόγνωρων για τη χώρα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα.

Πράγματι, ο ΕΟΔΥ επωμίστηκε μεγάλο μέρος της ευθύνης και της δράσης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid 19. Συστρατεύτηκε με κάθε πολύτιμο μέλος της επιστημονικής κοινότητας και συνεργάστηκε με θεσμικούς και κυβερνητικούς φορείς στην κοινή προσπάθεια να ενισχύσουμε με κάθε μέσο τις αμυντικές γραμμές μας απέναντι στην πανδημία.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα ευρύ πλάνο ενεργειών που στήριξε τους συμπολίτες μας σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο, αναδεικνύοντας έτσι τη ζωτική σημασία ενός φορέα όπως ο ΕΟΔΥ, ιδιαίτερα, δε, σε περιόδους κρίσεων. Κάθε ημέρα -και αυτό ισχύει για όλες αυτές τις ημέρες που πέρασαν μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα-ήταν ξεχωριστή. Απαιτούσε διαρκή εγρήγορση από το σύνολο των εργαζομένων μας, επιμονή και σθένος ως προς τη διαχείριση αντικειμενικών δυσκολιών, ταχύτατα αντανακλαστικά και ενδελεχή προετοιμασία για κάθε κρίσιμο επεισόδιο. Κυρίως όμως, απαιτούσε ανθρωπιά, κατανόηση, αλληλεγγύη και συνεχή ανάληψη πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό:

• Μετατρέψαμε τον ΕΟΔΥ σε έναν οργανισμό που εμπνέει πλέον, χάρη στο κύρος που του προσδώσαμε, αίσθημα απόλυτης εμπιστοσύνης στους πολίτες αυτής της χώρας.

• Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το CDC και το ECDC, ενώ, παράλληλα, βρισκόμασταν σε διαρκή επαφή με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τους επιστημονικούς φορείς, δημιουργώντας εθνικά δίκτυα που συνέβαλαν στη βελτίωση του επιπέδου επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Συνακόλουθα, προχωρήσαμε στη δημιουργία πρωτοκόλλων για όλους τους τομείς λειτουργίας της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα μείναμε προσηλωμένοι στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών.

• Δημιουργήσαμε τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που αποδείχτηκαν, κατά κοινή ομολογία, ένα από τα πιο σημαντικά όπλα της χώρας στη μάχη με την πανδημία. Πραγματοποιήσαμε εκατομμύρια δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους και εμβολιασμούς σε ολόκληρη την επικράτεια, καθιστώντας τις ΚΟΜΥ ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

• Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την πετυχημένη στρατηγική testing και, ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, βρισκόμαστε μεταξύ των χωρών όπου υλοποιούνται τα περισσότερα τεστ, συμβάλλοντας έτσι στην καταγραφή της εξέλιξης της πανδημίας καθώς και στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων βάσει των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

• Δημιουργήσαμε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων που λειτουργεί και εξυπηρετεί το κοινό όλο το 24ωρο. Έχουμε ανταποκριθεί μέχρι σήμερα σε περίπου 4.0000.000 κλήσεις, καθιστώντας το νούμερο 1135 συνώνυμο της υποστήριξης και της ενημέρωσης των πολιτών.

• Αναπτύξαμε το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ, καθώς και τα περιφερειακά Εργαστήρια, μετατρέποντάς τα σε κεντρικούς πυλώνες των εργαστηριακών και επιστημονικών προγραμμάτων της χώρας. Εξασφαλίσαμε και υλοποιούμε επενδυτικό σχέδιο ύψους 15.000.000 ευρώ που θα αναδείξουν το ΚΕΔΥ στο πλέον σύγχρονο εργαστήριο της χώρας και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Ο ΕΟΔΥ δεν σταμάτησε, φυσικά, να βρίσκεται καθημερινά όλο αυτό το διάστημα δίπλα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, στις 33 Δομές Φιλοξενίας, παρέχοντάς τους υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό κατέστη δυνατόν χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά των χιλίων και περισσότερων εργαζομένων, που πραγματικά καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να υπηρετήσουν με σεβασμό και ευσυνειδησία τους συνανθρώπους μας που φιλοξενούνται στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών βρεθήκαμε σε αγαστή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, την Πολιτική Προστασία και φυσικά με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, υποστηρίζοντάς τους καθημερινά στο δύσκολο έργο τους. Παράλληλα, αναβαθμίσαμε την παρουσία του Οργανισμού στο εξωτερικό και στους διεθνείς Οργανισμούς.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ΕΟΔΥ συνιστά μια παραδειγματική, εν εξελίξει ακόμη, «ιστορία» για το πόσα πολλά μπορούμε να καταφέρουμε ως κοινότητα και ως χώρα, αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της συνεργασίας και της αφοσίωσης.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, είμαι βέβαιος ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο ΕΟΔΥ είναι ένας οργανισμός για τον οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι όλοι εμείς που τον υπηρετήσαμε και στον οποίο οι’ Ελληνες πολίτες μπορούνε να εμπιστεύονται. Και αυτό αποτελεί για εμένα τη σπουδαιότερη νίκη και το πιο σημαντικό κληροδότημα για το μέλλον.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους.

Τέλος, κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό -ας μου επιτραπεί- θα ήθελα να δηλώσω πως τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, παρακαλώ, όπως κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Με μια ανακοίνωση γεμάτη αιχμές σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έχει φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει ανά δύο μήνες για επιτυχή αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ωστόσο, μέσα σε ενάμισι μήνα καρατόμησε όσους είχαν ευθύνες διαχείρισης. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι εκτός από τον κ. Αρκουμανέα και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκτός κυβέρνησης έμεινε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Ο κ. Μητσοτάκης που ανά δυο μήνες πανηγυρίζει για την «επιτυχή» διαχείριση της πανδημίας, μέσα σε ενάμισι μήνα καρατόμησε όλους όσους τη διαχειρίστηκαν με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα. Μετά τους υπουργούς Υγείας, τώρα σειρά πήρα και ο επικεφαλής των διπλών βιβλίων καταγραφών και του μπάχαλου του ΕΟΔΥ.

Το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι την πανδημία εκτός ελέγχου, με τη χώρα μας να είναι τρίτη σε θανάτους ανά 100.000 πολίτες στην ΕΕ εδώ και ένα μήνα, την απαξίωση των επιστημόνων που ετοιμάζονται να πάρουν σειρά και αυτοί ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, την παταγώδη αποτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, μήπως και κρυφτούν οι ευθύνες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε, όσους μπροστινούς του και να διώξει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ