ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΕ ΟΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο και από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση του έργου που αφορά στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων στο κέντρο εντός του οικισμού της Νίκαιας, επί της οδού Κων. Καραμανλή, από την διασταύρωσή της με την οδό Φαρσάλων και για μήκος 700 μέτρων ένθεν και ένθεν με την παράλληλη διαμόρφωση χώρων πρασίνου σ’ αυτόν τον άξονα.

Το έργο προϋπολογισμού 496.000 Ευρώ χρηματοδοτείτε από το «Πράσινο ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται να αρχίσει τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Η οδός Κων. Καραμανλή συνδέει τον οικισμό της Νίκαιας με τον οικισμό της Χάλκης. Η επέμβαση αφορά στη διαμόρφωση της υφιστάμενης πεζοδρόμησης της οποίας οι εργασίες ανακατασκευής εκατέρωθεν της οδού αφορούν διαμορφώσεις μικρού εύρους (κατασκευή πεζοδρομίων και διαμόρφωση πράσινης ζώνης διαμόρφωση καθιστικών κ.λπ.). Το βόρειο μέρος του πεζοδρομίου το οποίο γειτνιάζει με τον χείμαρρο Νεμπεγλεριώτη είναι σημαντικού πλάτους και η διαμόρφωσή του συνδυάζεται με χώρους στάσης και πρασίνου. Η μελέτη συντάχθηκε από το τμήμα Τεχνικών και Η/Μ Έργων του Δήμου Κιλελέρ με σκοπό να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη περιοχή του οικισμού της Νίκαιας.

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας παρουσιάζει αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων καθώς συνδέει τον οικισμό της Νίκαιας με τον οικισμό της Χάλκης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και μεγάλο φόρτο πεζών αφού η διέλευσή τους είναι αυξημένη λόγω των σχολείων (δημοτικό και Γυμνάσιο-Λύκειο) που βρίσκονται στις οδούς Φαρσάλων και Κων. Καραμανλή αντίστοιχα.

Όπως απεικονίζεται στο διάγραμμα αποτύπωσης, στη συγκεκριμένη οδό προβλέπονται χώροι πρασίνου με δένδρα και θάμνους οι οποίοι διαμορφώνονται σύμφωνα με τη μελέτη ενώ παράλληλα τα υφιστάμενα δένδρα παραμένουν και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό. Μέριμνα έχει ληφθεί επίσης και για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ με ζώνη όδευσης τυφλών και προσβάσεις με ράμπες.

Οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αφορούν καθαιρέσεις επιφανειών, εκσκαφές για την τοποθέτηση ρείθρων και κρασπέδων, σκυροδετήσεις, επενδύσεις επιφανειών με κυβόλιθους χρωματιστούς, πλάκες πεζοδρομίου, και πλάκες όδευσης τυφλών, κατασκευή κιγκλιδωμάτων από μεταλλικό σκελετό και τοποθέτηση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι, ενημερωτικές πινακίδες κ.λπ.

Το έργο αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της εισόδου μιας από της μεγαλύτερης κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ, να αποτελέσει πηγή πνοής λόγω του πρασίνου και ένα μονοπάτι με φυσική σκίαση (λόγω της φύτευσης) για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δε σχεδιασμός του είναι λιτός, χωρίς μεγάλο κατασκευαστικό κόστος.

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν παρών και ο αντιδήμαρχος ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα Αντώνης Ρεντζιάς.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ