ΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ 

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Γ. Λαμπρούλης

Τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που δημιουργεί προβλήματα στην κάλυψη των ασθενών, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξε πως ενώ συνολικά απαιτούνται 21 νοσηλευτές, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 17, ενώ από τις 5 οργανικές θέσεις ιατρών ογκολόγων αυτή τη στιγμή παρέχουν υπηρεσίες μόνο δύο. Υπηρετούσαν 4 αλλά ο ένας παραιτήθηκε και ο ένας βρίσκεται σε αναστολή, γεγονός που έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία. Τα κενά καλύφθηκαν με μετακίνηση γιατρών από άλλους νομούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι νυχτερινές βάρδιες του Σαββατοκύριακου.

Η κατάσταση που επικρατεί, στηλιτεύθηκε και από τους ίδιους τους συλλόγους των καρκινοπαθών της πόλης, σημείωσε, ενώ το ελάχιστο προσωπικό καλείται να καλύψει αυξημένες ανάγκες, που αφορούν 80-100 ασθενείς που κάθε μήνα νοσηλεύονται στην κλινική και χρειάζονται χημειοθεραπείες εντός του νοσοκομείου και άλλες 300-400 χημειοθεραπείες τον μήνα που απευθύνονται στη βραχεία νοσηλεία του Τμήματος.

Ειδικά για τα φάρμακα και επικαλούμενος έγγραφα των τμημάτων προς τη διοίκηση, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως παρουσιάζονται συχνές ελλείψεις σε φάρμακα, με αποτέλεσμα για 25 μέρες 33 ασθενείς δεν έλαβαν ή έλαβαν μέρος της θεραπείας τους, ενώ στο φαρμακείο υπηρετεί μόνο ένας επικουρικός φαρμακοποιός, που και αυτός έχει μετακινηθεί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε και το θέμα της ακαταλληλότητας των χώρων όπου διενεργούνται οι θεραπείες, τις κακές ξενοδοχειακές υποδομές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων, αλλά και τις συχνές ελλείψεις έγκαιρης προμήθειας των αντικαρκινικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χημειοθεραπείες.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε στην πρωτολογία του ο υπουργός Υγείας, Θαν. Πλεύρης, εμφανίζοντας μία ειδυλλιακή κατάσταση, όπου όλα τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, για να επανέλθει στη δευτερολογία του και μετά τα εμπεριστατωμένα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Λαμπρούλης και να παραδεχθεί ότι υπάρχουν προβλήματα που η κυβέρνηση επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει με τη γνωστή μέθοδο των «μπαλωμάτων» και των μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη.

Για τα κτιριακά προβλήματα, παρέπεμψε στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» που θα ανακοινωθεί σύντομα και μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση νοσοκομείων, αλλά και την είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας κατήγγειλε ο Γ. Λαμπρούλης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ