ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αντιπροσωπεία μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών του 6ου Γυμνασίου Λάρισας στο διάστημα από 7 έως 13 Μαρτίου 2022 επισκέφθηκαν το σχολείο Kukkasen peruskoulu στο Lahti (περιοχή Nastola) της Φινλανδίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «BiodiverCités Européennes: l’évolution continue» με κωδικό δράσης 2020-1-FR01-KA229-080339-3.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στο καίριο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και των επαπειλούμενων ειδών και τα παιδιά συνεργάζονται διαδικτυακά στην πλατφόρμα του eTwinning (Twinspace) κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων σχολικών ετών 2020-2022.

Κατά τη διάρκεια της ως άνω δράσης μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο υπερσύγχρονο ανακαινισμένο κτίριο του σχολείου ενώ παρακολούθησαν μαθήματα και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες εντός του σχολείου. Εξοικειώθηκαν με αθλητικές δραστηριότητες στο χιόνι (σκι, πατινάζ) με εξοπλισμό που παρείχε το σχολείο, γνώρισαν τη φύση της περιοχής και αντιλήφθηκαν τη σημασία του σεβασμού του περιβάλλοντος για μια πιο ευτυχισμένη ζωή κοντά στα αστικά κέντρα. Πραγματοποιήθηκε επίσης πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο μεγάλο κέντρο ανακύκλωσης της περιοχής Kujala Waste Centre – Salpa Kierto, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από εκπρόσωπο της εταιρείας στα Αγγλικά, ενημερώθηκαν για το τι ισχύει και για το ποια υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορούν να ανακυκλωθούν, ενώ συμμετείχαν και σε παιχνίδι γνώσεων, χωρισμένα σε διεθνείς ομάδες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών/-τριών, έγινε ξενάγηση στην πόλη Λάχτι από καθηγητές του σχολείου, επίσκεψη στο μουσείο τέχνης του ξύλου και επίσκεψη στο Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης του Λάχτι, όπου οι μαθητές/-τριες πειραματίστηκαν με την πράσινη οθόνη δημιουργώντας βίντεο.

Πολύ σημαντικό σημείο της επίσκεψης στη Φινλανδία αποτελεί και η ημέρα στην πρωτεύουσα Ελσίνκι και η επίσκεψη στο μουσείο Φυσικών επιστημών Heureka, όπου εφαρμόστηκε η μάθηση μέσω παιχνιδιών, γεγονός που ενθουσίασε τους μαθητές.

Την ομάδα των έξι μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας συνόδευσαν οι καθηγήτριες Ελένη Γλιούμπα Μαθηματικός και Ζωή Γάλλου, Νομικός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ