ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων αντιπροσωπεία της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Σκόκα Γιάννη μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τον, Τσιαπλέ Τάσο μέλος της Ε. Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, τον Κρίκη Πέτρο μέλος της Ε. Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Λάρισας και Παπαδούλη Γιώργο, δημοτικό σύμβουλο Λάρισας επισκέφτηκε τη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον διοικητή της δομής κ. Παπαπαρίση Απόστολο όπου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του camp, για τις αιτήσεις ασύλου και τις εισροές και αποχωρήσεις. Όπως επίσης και για την εξέλιξη έργων βελτίωσης στη λειτουργία της δομής όπως και πράγματα που χρειάζεται ακόμη να γίνουν.

Από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι υπάρχει μείωση του πληθυσμού των φιλοξενούμενων και όσον αφορά τη σύνθεσή του. Σήμερα φιλοξενούνται 26 εθνικότητες προσφύγων που φτάνουν περί τους 400 περίπου, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, Σύριοι, Ιρακινοί, όπως και αρκετοί, περίπου 30% Αφρικανικής καταγωγής, κυρίως μεμονωμένα άτομα, διότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν προωθηθεί στις χώρες προορισμού τους, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία. Εξακολουθούν όμως να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας αρκετοί απ’ τους παραμένοντες, διότι αρκετές αιτήσεις είναι σε καθεστώς εκκρεμότητας από πλευράς υπηρεσίας ασύλου, πράγμα που καθιστά πολλούς εξ ‘αυτών σε δυσχερή θέση.

Οι λιγοστοί συμβασιούχοι και μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου που απασχολούνται στη δομή, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, όμως το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκαν με ευθύνη του Υπουργείου οι συμβάσεις πολλών εργαζόμενων (ΚΟΧ) που απασχολούνταν στη δομή το προηγούμενο διάστημα, οδήγησε στο να παραδοθεί σε εργολάβους η καθαριότητα, η συντήρηση και η φύλαξη των εγκαταστάσεων της δομής. Ενώ και η σίτιση έχει δοθεί σε εργολάβο, μειώνοντας το υπουργείο ταυτόχρονα το ατομικό επίδομα που έπαιρναν οι φιλοξενούμενοι στη δομή που δεν ξεπερνά πλέον τα 75 ευρώ /μήνα.

Συνεχίζεται επίσης το πρόβλημα της συνοδείας προσφύγων από μεταφραστές κατά τις απογευματινές ώρες σε μονάδες υγείας, ενώ πρόβλημα υπάρχει και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων εναργειών στις δημόσιες υπηρεσίες (πχ. ληξιαρχείο) από την έλλειψη τους.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, η «μη τυπική» έχει παραδοθεί σε ΜΚΟ με τις ευλογίες κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την 3ετή σύμβαση που υπέγραψε η UNISEF με τη Δανέζικη DRC ως υπεργολάβο, ενώ στα τμήματα των σχολικών μονάδων Α΄ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν συνολικά 55 παιδιά.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο η απόφαση της διοίκησης της δομής και του αρμόδιου υπουργείου να έρθει σε συμφωνία με επιχειρηματίες της περιοχής για την παραχώρηση προσφύγων ως εργατών γης, μπροστά στις ελλείψεις που σημειώνονται για τη συγκομιδή φρούτων. Και αυτό διότι η δομή δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς για να προστατεύει εκείνους που θα εργαστούν, ούτε για το κατά πόσο θα τηρούνται ωράρια, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι για το κράτος των καπιταλιστών αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι αποτελούν την πρώτη καύσιμη ύλη της εκμετάλλευσης, γιατί βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αλλά και σε μεγάλη ανέχεια, καθώς τα ψίχουλα των επιδομάτων που παίρνουν δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής που αναγκάζονται να τα αγοράσουν μόνοι τους.

Όπως επίσης τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα με ημερομηνία λήξης που τρέχουν υπό τον έλεγχο των ΜΚΟ όπως πχ. Ήλιος’’ δεν μπορούν να «δελεάσουν» τους πρόσφυγες, διότι τους εγκλωβίζουν στη χώρα. Γι’ αυτό και η απορροφητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος στην περιοχή είναι πάρα πολύ χαμηλή, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο από τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Τέλος η αντιπροσωπεία του κόμματος κατήγγειλε στη διοίκηση της δομής την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου να απαγορεύσει την διακίνηση του φυλλαδίου του ΚΚΕ για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων σε πρόσφυγες και μετανάστες της δομής με γελοίες αιτιολογίες και ενώ σε προηγούμενες επισκέψεις του κόμματος δεν είχε τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα. Παρόλα αυτά η αντιπροσωπεία συνομίλησε με αρκετούς εργαζόμενους της δομής για τις συνθήκες της δουλειάς τους στους εργολάβους, όπως και στους εργαζόμενους του υπουργείου και των δομών υγείας. Τους κάλεσε να παλέψουν το επόμενο διάστημα για τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς, να στοχεύουν στις πραγματικές αιτίες του προσφυγικού που είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ο πόλεμος. Να συμπορευτούν και να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού για να ανοίξει ο δρόμος της προοπτικής και της ελπίδας για μια άλλη κοινωνία και οικονομία που στο επίκεντρό της θα βρίσκονται οι λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Μια κοινωνία δίχως πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, το Σοσιαλισμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ