ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ «ΓΕΦΥΡΑ» ΤΩΡΑ!

Ο Χρ. Κέλλας στη Βουλή εξαπέλυσε επίθεση εναντίον Funds και Τραπεζών

Τα προβλήματα των δανειοληπτών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τις δυσλειτουργίες του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» επισήμανε στη Βουλή, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος πολιτικός, σε τηλεδιάσκεψη της ΚΟ της ΝΔ, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή για τα ανυπέρβλητα προβλήματα, που δημιουργούν τα funds – κυρίως – και οι τράπεζες κατά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας οργάνωσε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, με θέμα την «πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020 στο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους», στην οποία συμμετείχαν τόσο ο ίδιος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, η διευθύντρια της Intrum, Αλεξάνδρα Φατσέα, ο πρόεδρος της DoValue, Αναστάσιος Πανούσης, και ο δ/νων σύμβουλος της Cepal, Θεόδωρος Αθανασόπουλος.

Ο Λαρισαίος βουλευτής, λαβών τον λόγο, αφού συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, επισήμανε τα ακόλουθα:
Ανεξάρτητα από πολιτικά κόμματα, οι δανειολήπτες – φυσικά και νομικά πρόσωπα – είναι εκατομμύρια. Ο ν. 4469/2017, που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχώρησε, ενώ με τον ν. 4738/2020 εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό μόλις 8.000 αιτήσεις. Μετά από τόσο καιρό λειτουργίας του μηχανισμού, δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό τον αριθμό.

Ελέχθη ότι τα δάνεια των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 60 δις €. Στην πράξη, όμως, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν έχουν μειωθεί κατά 60 δις €, απλώς έχουν μετακυλιστεί στα funds. Άλλωστε, αν όντως είχαν ρυθμιστεί 60 δις €, η κατάσταση στην οικονομία μας θα ήταν τελείως διαφορετική.

Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Βεβαίως και το σύστημα είναι τραπεζοκεντρικό, όμως, κυρίως, τα funds και λιγότερο οι τράπεζες δημιουργούν προσκόμματα, ώστε να μην προχωρήσει τίποτα. Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Ο Χρήστος Κέλλας εστίασε στις δυσχέρειες της διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 31 του ν. 4738/2020, σημειώνοντας:
«Είναι παράλογο να εκδίδεται διαταγή πληρωμής από οποιονδήποτε πιστωτή – τράπεζα σε βάρος εταιρίας, που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του 60% των πιστωτών, έχει καταθέσει φάκελο στα δικαστήρια και αναμένει την έκδοση της σχετικής απόφασης. Και ναι, μεν, η διαταγή πληρωμής δεν μπορεί να γίνει εκτελεστή, καταστρέφεται, όμως, το πιστωτικό της προφίλ και δυσχεραίνεται η ουσιαστική εξυγίανσή της».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ σχολίασε, ακόμη, τα προβλήματα του εξαιρετικού κατά τ’ άλλα προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», καταλήγοντας:
«Η κυβέρνησή μας θέσπισε το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, προέκυψαν προβλήματα. Χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν εκτός, είτε διότι υπήρχαν προβλήματα στην πλατφόρμα, είτε διότι οι εταιρείες διαχείρισης δεν έστειλαν εγκαίρως τους φακέλους, παρότι οι αιτούντες είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για αυτούς τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να είναι συνεπείς αλλά, εξαιτίας της αδιαφορίας τρίτων, αδικούνται.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, τέλος, έθεσε το θέμα των δανειοληπτών του ελβετικού φράγκου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στους χρηματοδοτικούς φορείς, τόνισε ότι πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την Πολιτεία για τη βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, προσθέτοντας πως, στο ζήτημα του εξωδικαστικού, δεν έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες, ούτε οι διαχειριστές των funds, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ