ΑΓΡΟΤΕΣ: ΠΗΡΑΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου

Τα αιτήματα που προτάσσουν, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τον κόπο τους, έθεσε αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο συναντήθηκε.

Ξεκινώντας από μια σειρά περιοχές της χώρας, από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και αλλού, οι εκπρόσωποι των βιοπαλαιστών αγροτών που δίνουν εδώ και τρεις εβδομάδες αγώνα στα μπλόκα, έθεσαν επί τάπητος τις διεκδικήσεις τους για μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Την ώρα της συνάντησης, οι αγρότες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και κλείσιμο δρόμων, δηλώντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα και να παλέψουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Επικράτειας Γ. Γεραπετρίτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Θ. Πετραλιάς.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μετέφεραν στην αντιπροσωπεία, την εξαγγελία στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, καθώς και την κυβερνητική υπόσχεση για ορισμένα μέτρα που να αναπληρώνουν μέρος από το χαμένο εισόδημα.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ξεκαθάρισαν πως παρά τους μόνιμους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος» για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι «μπουκώνονται» με δεκάδες δισ. ευρώ επιδοτήσεις και ενισχύσεις, ενώ στους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές στον πρωτογενή τομέα, τα όποια μέτρα λαμβάνονται με το …σταγονόμετρο και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουν να παλεύουν για τα αιτήματά τους, ενώ τις επόμενες μέρες θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που δίνουν για τρεις και πλέον εβδομάδες τη μάχη στα μπλόκα, όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν με κάθε μορφή σε όλη την Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι μέσα από τους αγώνες μας, μέσα από τις μαζικές μας κινητοποιήσεις, με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις στα αιτήματά μας και να αποσπάσουμε κατακτήσεις», υπογράμμισε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι κάτω από την πίεση των αγώνων δίνεται επιπλέον επιστροφή του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, και ξεκαθάρισε ότι και το συγκεκριμένο μέτρο είναι «αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δέσμευση που έχουν αποσπάσει για κάλυψη και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί σε μια σειρά προϊόντα «είτε λόγω του πολέμου, είτε λόγω ζημιών, είτε της μειωμένης τιμής στην παραγωγή». «Δεν έχει δεσμευτεί για όλα η κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουμε και το παλεύουμε», τόνισε και εξήγησε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή ζητά να συμπεριληφθούν στα σχετικά μέτρα όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί, που έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι για να υπάρχει πρωτογενής τομέας, για να υπάρχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν, να παράγουν και να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, που σημαίνει αφορολόγητο πετρέλαιο, που σημαίνει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση στα μέσα και εφόδια, όπως και στις ζωοτροφές, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ. Σημαίνει ότι θα πρέπει οι τιμές των προϊόντων που πουλάμε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Αυτό είναι προς κατάκτηση. Δεν έχει κατακτηθεί ούτε σήμερα, ούτε έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σε αυτή την πρόταση που έχουμε κάνει. Είναι ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε και στο μέλλον».

«Ούτως ή άλλως ο αγώνας μας δεν τελειώνει σε μια κινητοποίηση, έστω και σε μπλόκα, έστω κι αν είναι πολυήμερα. Είναι ένας αγώνας συνεχής, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα φέρει καρπούς και αποτελέσματα όσο πιο μαζικό και αποτελεσματικό γίνεται το αγροτικό κίνημα, με οργάνωση στους συλλόγους, με οργάνωση και δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ομοσπονδιών, με τη μαζική συμμετοχή μας σε κάθε μορφής κινητοποίηση. Με αυτή την αισιοδοξία θα πάμε στα μπλόκα, με αυτή την αποφασιστικότητα ότι οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα και πιέζουν πάντα την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα πάμε στα μπλόκα, θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους και θα δούμε πως θα συνεχίσουμε αυτή την κινητοποίηση, η οποία δεν εξαντλείται σε μια μορφή, ούτε σε έναν αγώνα», κατέληξε ο Ρίζος Μαρούδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ