Οχι στην επιβολή συνθηκών εργασίας μεσαίωνα

Ανακοίνωση της Ενωσης

Συντακτών Θεσσαλίας

Στερεάς και Εύβοιας

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα βιώνουμε μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, την οποία πληρώνουν μονομερώς οι εργαζόμενοι. Με απολύσεις, με συρρίκνωση του εισοδήματός τους, με δραματική αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος και με γκρέμισμα των Ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης βιώνει ιδιαίτερα ο περιφερειακός Τύπος που αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα δυσμενές κλίμα.

Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου έχει έγκαιρα ταχθεί υπέρ της λήψης μέτρων, όπως η μη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών και η δημιουργία συνθηκών που δεν θα επιτρέπουν σε «αεριτζήδες» του χώρου να αλώσουν το χώρο του περιφερειακού Τύπου. Για τη διασφάλιση ήρεμου εργασιακού κλίματος, έχουμε προτείνει από την προηγούμενη χρονιά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις που θα προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και παράλληλη δέσμευση για μηδενικές απολύσεις. Μία πρόταση ευθύνης μπροστά στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας έχουν ήδη υποστεί μεγάλη μείωση στο μισθό τους, πολλοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απόλυσης και της; ανεργίας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Αντ’ αυτού μας υποδείχθηκε ότι προϋπόθεση για την έναρξη ακόμη και της σχετικής συζήτησης ήταν η εκ μέρους μας πρόταση για την οικειοθελή μείωση των μισθών μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την υποκριτική στάση των εργοδοτών-εκδοτών και την ανυποχώρητη απαίτησή τους για μειώσεις μισθών που δυναμιτίζει το ήρεμο εργασιακό κλίμα που επιδιώκουμε.

Υποκριτική, διότι επιχειρεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα τοπικά ΜΜΕ και εμπρηστική διότι αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος που θα δικαιολογεί επιδείνωση αυτής της κατάστασης.

Σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που μετριούνται στα λίγα δάχτυλα του ενός χεριού, οι δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ εργάζονται χωρίς συμβάσεις, αμείβονται με εξευτελιστικές αμοιβές, όταν καταβάλλονται και αυτές, υποχρεώθηκαν να δεχθούν μείωση μισθών 20-30%, παίρνουν συνεχώς «έναντι» χωρίς καμιά διασφάλιση ότι κάποτε θα τους δοθούν τα οφειλόμενα των αποδοχών τους, εκβιάστηκαν να αποδεχθούν μειωμένη και εκ περιτροπής εργασία ακόμη και όταν είναι κοντά στη σύνταξη. Την ίδια στιγμή, έχουμε συνεχείς απολύσεις συναδέλφων, πιέσεις για πληρωμές με «μπλοκάκι» χωρίς ασφάλιση και για «μαύρη εργασία».

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της δημοσιογραφικής εργασίας, παρά τις προσπάθειες όλων των συναδέλφων να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο των τοπικών ΜΜΕ, κάτι που φαίνεται δεν ενδιαφέρει τους εργοδότες-εκδότες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε αλλά και να προειδοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τη δημιουργία συνθηκών Μεσαίωνα στη δημοσιογραφική εργασία και την υποβάθμιση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας:

– καλεί τους εκδότες να συναισθανθούν τις δικές τους ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολλά περιφερειακά ΜΜΕ.

– καλεί τους συναδέλφους δημοσιογράφους να μην παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, να μην αποδεχθούν μονομερείς δυσμενείς αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και αμοιβής τους και να επιμείνουν στη διατήρηση του ομαλού κλίματος στην έκδοση των εφημερίδων και την παραγωγή της δημοσιογραφικής δουλειάς,

– υπενθυμίζει ότι οι δημοσιογράφοι έχουν ήδη υποστεί την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους και την αφαίμαξη του εισοδήματός τους.

– τονίζει ότι το δικαίωμα της συνδικαλιστικής διεκδίκησης με τρόπους που θα κρίνει ως πλέον πρόσφορους το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, παραμένει αναλλοίωτο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ