ΈΞΥΠΝΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΚΑΙ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΥΣΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ έχουν αναπτύξει κάθισμα και ζώνη ασφαλείας από έξυπνα υφάσματα που παρακολουθούν τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής, ανιχνεύοντας έτσι εάν οι οδηγοί δείχνουν σημάδια κόπωσης, και με κάποιο τρόπο τους προειδοποιούν για το γεγονός. Το σύστημα θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

«Οι οδηγοί που νυστάζουν πεθαίνουν. Σταματήστε την οδήγηση και μείνετε ζωντανοί. Οδηγήστε με εγρήγορση, φτάσετε ζωντανοί.» Αυτά γράφουν πινακίδες οδικής σήμανσης στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ προσπαθώντας να αναγκάσουν τους οδηγούς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα δυνητικά θανατηφόρα προειδοποιητικά σημάδια της κούρασης κατά την οδήγηση.

Πράγματι, η κόπωση του οδηγού αντιπροσωπεύει περίπου το 8,3% του συνόλου των ατυχημάτων και μέχρι 35% των σοβαρών ατυχημάτων στην ΕΕ κάθε χρόνο, σύμφωνα με το eSafety Forum. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερους από 7.000 θανάτους ετησίως που οφείλονται σε δυστυχήματα λόγω κόπωσης. Παράλληλα με το τραγικό ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος, η οικονομική επιβάρυνση των τροχαίων ατυχημάτων εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ € 10 και € 14 δισεκατομμυρίων. Το κόστος ενός θανατηφόρου δυστυχήματος μπορεί να είναι τόσο υψηλό όσο €1.000.000.

“Όπως κι αν το δει κανείς, η κούραση στο δρόμο είναι μια δαπανηρή δολοφόνος», υποστηρίζει ο Paulo Gameiro, συντονιστής του πρότζεκτ Harken. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα κάθισμα και μια ζώνη ασφαλείας με έξυπνα υφάσματα που χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για την ανίχνευση του ρυθμού της καρδιάς και της αναπνοής του οδηγού, οι οποίοι προσφέρουν ενδεικτικά σημάδια κόπωσης του οδηγού. Ο καρδιακός ρυθμός (πιο συγκεκριμένα η μεταβλητότητα του) είναι μια ισχυρή ένδειξη της συγκέντρωσης και της εγρήγορσης του οδηγού, ενώ η αργή και βαθιά αναπνοή δείχνουν μια κατάσταση χαλάρωσης, και ηρεμίας.

«Αυτό που έχουμε εδώ είναι τον παγκοσμίως πρώτο πλήρως λειτουργικό, μη παρεμβατικό ανιχνευτή κόπωσης των οδηγών», λέει ο Gameiro. “Δεν υπάρχουν κάμερες που καταγράφουν το πρόσωπό σας, δεν χρειάζεται να φοράτε οποιαδήποτε συσκευή. Απλά βάζετε τη ζώνη σας, και οδηγείτε, δεν απαιτείται σκέψη ή προσπάθεια.”

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να βγούμε στην αγορά. Έχουμε ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από κατασκευαστές στη Σκανδιναβία. Από τη στιγμή που υποβάλλουμε την αίτηση Ευρωπαϊκής ευρεσιτεχνίας θα είμαστε σε θέση να επιδείξουμε τα πάντα», εξηγεί ο Gameiro.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ