ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Πρόκληση τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τον γιατρό που έκανε την παρουσίαση ήταν η κατανόηση από μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού της αξίας του Ιπποκράτη και της σημασίας του έργου του για την ιατρική και τον άνθρωπο.

Στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, παρουσιάστηκε στους μαθητές  της Β΄τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και της Γ΄τάξης του συστεγασμένου 37ου Δημοτικού Σχολείου μια ξεχωριστή εισήγηση με τίτλο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα». Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός κ. Σωτήρης Ζάχος παρουσίασε την εξέλιξη από τη μεταφυσική αντιμετώπιση της ιατρικής στην επιστημονική στάση που καθιέρωσε ο πατέρας της Ιπποκράτης. Επίσης, παρουσίασε τις καινοτομίες του γιατρού και φιλοσόφου και το έργο του από την Κω ως τη Λάρισα όπου τελείωσε τη ζωή του. Η εισήγηση έκλεισε με αποσπάσματα από τον όρκο του Ιπποκράτη και τα σημαντικότερα αποφθέγματά (αφορισμούς) του. Μετά την προσαρμοσμένη για μικρές ηλικίες παρουσίαση, προβλήθηκαν δύο βίντεο από δραστηριότητες των παιδιών που αφορούσαν επίσκεψη στο μνημείο του Ιπποκράτη, στην ομώνυμη συνοικία, και αποτύπωση των φύλλων του πλάτανου, του δένδρου που συνδέθηκε με τη διδασκαλία του Ιπποκράτη.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κράτησαν σημειώσεις για την τάξη και διατύπωσαν ερωτήσεις για ορισμένα θέματα που αναφέρθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικροί μαθητές γνωρίζουν αρκετά για τον μεγάλο γιατρό και φιλόσοφο Ιπποκράτη, αφού υλοποιούν με τους δασκάλους τους Γραμματή Καΐπη και Σταμούλη Βλάνδο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ