ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΟΜΟΛΙΟΥ

Εχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020

Κέντρο Πληροφόρησης για την Κοιλάδα των Τεμπών δημιουργείται στο παλαιό εγκαταλελειμμένο λατομείο Ομολίου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020.

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση και λειτουργία ενός εκθεσιακού χώρου που με σύγχρονο ψηφιακό, διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα προσφέρει ενημέρωση πολιτών/φορέων/σχολείων και θα παρέχει εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές.

Το κτίριο που θα «φιλοξενήσει» το Κέντρο Πληροφόρησης Κοιλάδας Τεμπών είναι το αποκατεστημένο παλαιό εγκαταλελειμμένο λατομείο στη θέση «Αλεπότρυπα» της Κοινότητας Ομολίου. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό και τουριστικό έργο για την προστασία και προβολή της Κοιλάδας των Τεμπών. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε την δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής-σημείο αναφοράς για τις προστατευόμενες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Μια υποδομή που συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα του τόπου, τη χλωρίδα και την πανίδα του, μέσω σύγχρονων μεθόδων και ψηφιακών εφαρμογών που αναδεικνύουν την περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής. Η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης, συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στον προβληματισμό και την περιβαλλοντική αφύπνιση της κοινής γνώμης, με στόχο τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής που έχει τεθεί υπό καθεστώς προστασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Το έργο περιλαμβάνει δύο Υποέργα:

α. Το πρώτο Υποέργο αφορά στη διαμόρφωση των χώρων που προορίζονται για τη στέγαση του Κέντρου Πληροφόρησης Κοιλάδας Τεμπών, στον πολιτιστικό κτιριακό πολυχώρο που πλαισιώνει το υπαίθριο Θέατρο Τεμπών, με την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων αναβάθμισης-βελτίωσης των εσωτερικών χώρων του υφιστάμενου κτιρίου, εγκατάστασης του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την άρτια και απρόσκοπτη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου και εκτέλεσης των αναγκαίων οικοδομικών εργασιών (χρωματισμοί, επισκευές επιχρισμάτων, κα).

β. Το δεύτερο Υποέργο αφορά στη δημιουργία του εκθεσιακού χώρου που θα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη και ακριβή τεκμηρίωση των στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν στο Κέντρο Πληροφόρησης Κοιλάδας Τεμπών, τη συγγραφή των κειμένων των εκθεματικών επιφανειών, τον σχεδιασμό της ταυτότητας του Κέντρου και τη χωροθέτηση των εκθεσιακών μέσων και του σχετικού εποπτικού υλικού, καθώς και την παραγωγή και εγκατάσταση στο χώρο του συνόλου των γραφιστικών εκθεματικών επιφανειών, των ψηφιακών διαδραστικών μέσων και του πολυμεσικού υλικού.

Στο ισόγειο προβλέπεται και η διαμόρφωση αίθουσας προβολών, με απώτερο στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τις προστατευόμενες περιοχές.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ