ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Η ανακοίνωση της ΛαΊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

Το μνημόνιο συνεργασίας με το ΄΄Διάζωμα΄΄ του Στ. Μπένου, για την βιώσιμη ανάπτυξη της Λάρισας, που φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων η διοίκηση Καλογιάννη, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την εφαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου τη δεδομένη στιγμή.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος «ΠΟΛΙΣ», όπως χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο έργο, αποτελούν την αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος και της αύξησης της επισκεψιμότητας με απαραίτητο «ντεκόρ» το «Αρχαίο Θέατρο» και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρισας «παγκόσμιας και εθνικής σημασίας».

Το ‘’ Διάζωμα’’ θα έχει το ρόλο του οργανωτή μέσω της δομής του “D – HUB” και την ευθύνη της σχεδίασης του ολιστικού προγράμματος με βασικά εργαλεία τα DMO και Cluster (συμπράξεις επιχειρηματικών ομίλων μαζί με κρατικούς φορείς).

Τα δυο αυτά σχήματα αποτελούν τα «εργαλεία» για να διαμορφωθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό πεδίο για τους κλάδους του τουρισμού και όχι μόνο, καθώς ένα τυπικό Cluster μπορεί να εμπεριέχει συνέργειες ανάμεσα σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, αλλά και όμορες όπως εστίαση, εμπόριο, αλλά και υπηρεσίες υγείας, όπως πχ. οι κλινικάρχες της πόλης. Και βέβαια με την απαραίτητη συμμετοχή και κρατικών φορέων, όπως λχ του Δ. Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ενώ από την άλλη τα DMO ( οργανισμός διαχείρισης προορισμών) επιτελούν το ρόλο της απαραίτητης «επιδιαιτησίας» ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, και στόχο θα έχουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς ανάμεσα στους ομίλους που θα λυμαίνονται το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Η περίφημη «χάρτα της πόλης» που διαφημίζεται ως ένα από τα αντικείμενα του έργου, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά την οργάνωση και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για το κεφάλαιο της περιοχής, καθώς θα συμβάλει να συγκεντρωθούν όλες οι υπάρχουσες μελέτες έργων που σχεδιάζονται για την πόλη τα επόμενα χρόνια.

Ενώ το ΠΕΠ Θεσσαλίας και το «Ταμείο Ανάκαμψης», που αποτελεί το νέο υπερμνημόνιο για τους λαούς της Ε.Ε. καθώς για να αποταμιεύονται οι δόσεις του προϋποθέτει πέρασμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων όπως λχ ο νόμος Χατζηδάκη, θα αποτελέσουν τα εργαλεία για να μοιραστεί «ζεστό» κρατικό χρήμα στους κατασκευαστικούς ομίλους που θα αναλάβουν τα έργα αστικών αναπλάσεων στον κεντρικό ιστό της πόλης.

Οι εργαζόμενοι απ’ την άλλη μεριά στον τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια έχουν βιώσει στο πετσί τους αυτή την ανάπτυξη, με ωράρια λάστιχο, με απλήρωτες υπερωρίες, με μισθούς και δικαιώματα τσακισμένα. Εξάλλου η φετινή τουριστική σεζόν απέδειξε στην πράξη τον περιβόητο «παράδεισο» του ελληνικού τουριστικού θαύματος, όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό έφτασαν τις 50.000, λόγο των εργασιακών συνθηκών «γαλέρας» που επικρατούν στον κλάδο.

Αλλά και οι μικροί επαγγελματίες ας μην προσδοκούν όφελος, καθώς η «τουριστική πίτα» δεν προορίζεται γι’ αυτούς, παρά για τα μεγαθήρια του κλάδου, ενώ όσοι θα καταφέρουν να παραμείνουν στον ανταγωνισμό, αυτό που θα κυριαρχεί θα είναι η δουλεία ήλιο με ήλιο, η φορολεηλασία και τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα των μικρομάγαζών τους.

Από τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί ο λαός της πόλης ποιον έρχεται να εξυπηρετήσει η ‘’μαγεία’’ των ολοκληρωμένων προγραμμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το μνημόνιο. Και από την άλλη σε ποιον θα στείλουν όλοι αυτοί τον λογαριασμό. Γιατί αυτός ο σχεδιασμός που υλοποιεί η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. στην Λάρισα είναι κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες των λίγων που θα κερδίσουν εκατομμύρια από το τουριστικό προϊόν.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η διοίκηση Καλογιάννη φτιάχνει μια πόλη μόνο για τους επενδυτές και τους επισκέπτες. Αυτούς θέλει να εξυπηρετήσει και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά στα εννιά χρόνια της θητείας της, το πόσο εναρμονισμένη είναι με την κυρίαρχη στρατηγική της άρχουσας τάξης, που έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των λίγων για κερδοφορία, σε βάρος των πολλών που καλούνται συνεχώς να πληρώσουν «το μάρμαρο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Γιατί «βιώσιμη πόλη» για μας, είναι εκείνη που δεν έχει εργαζόμενους στην ανεργία και στις λίστες των «κοινωνικών παντοπωλείων», δεν έχει στην «καρδιά» της, στην 110 ΠΜ, τα ΑμερικανοΝΑΤΟικά «γεράκια» που αιματοκυλούν τους λαούς, δεν έχει ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών, δεν έχει υποστελεχωμένες και ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, δεν έχει γερασμένα και επικίνδυνα σχολεία για τα παιδιά της, δεν έχει νοικοκυριά δίχως ηλεκτρικό και θέρμανση, δεν έχει ξεσπιτωμένους από τους πλειστηριασμούς και δεν έχει παιδιά και νέους στην εξάρτηση.

Με αφορμή αυτό το μνημόνιο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το πόσο εχθρική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και αν κοπιάζει να εμφανιστεί με «προοδευτική προβιά». Επιβεβαιώνει ότι αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καλούμε το λαό της πόλης να μην αποδεχτεί αυτούς τους σχεδιασμούς, να αντιταχθεί σ’ αυτή την πολιτική, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έρχονται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ